‘Verscherp controle op begeleiding promovendi’

Het Promovendi Netwerk Nederland (PNN) luidt samen met het Tilburg PhD Platform (TiPP) de noodklok naar aanleiding van de zaak Arie de Ruijter.

De voormalige Tilburgse decaan Arie de Ruijter kwam onlangs in het nieuws omdat hij promovendibegeleiding uitbesteedde aan een schoonheidssalon en een consultancy-bedrijf in handen van zijn familie. Naar aanleiding van de beschuldiging keek een wetenschappelijke commissie naar de proefschriften en concludeerde dat er sprake was van een ‘questionable research practice’. Ook ging het Openbaar Ministerie over tot vervolging van de oud-decaan.

PNN benadrukt samen met TiPP dat deze zaak te zien is als een extreem voorbeeld dat wijst op een meer algemeen gebrek aan controle op de begeleiders. PNN-voorzitter Rolf van Wegberg: “Het is cruciaal dat universiteiten adequaat toezicht houden op de kwaliteit van de promovendibegeleiding en hoogleraren in hun rol als begeleiders ondersteunen. Door deze vermeende uitbestede begeleidingswerkzaamheden zien wij ons genoodzaakt de oproep te doen om de kwaliteit van promovendibegeleiding beter te borgen.”

Martijn Stoutjesdijk van TiPP pleit voor een praktijk van ‘supervising the supervisor’: “Het bestuur van Tilburg University heeft de afgelopen jaren laten zien de wensen en problemen van promovendi zeer serieus te nemen. Daarom willen wij graag samen met het universiteitsbestuur problemen met promovendibegeleiding in kaart brengen. In een instituut waar onderzoek centraal staat, hebben we ook de plicht ons eigen functioneren te onderzoeken.”

Een concrete suggestie van TiPP is om snel werk te maken van een centraal volgsysteem van promovendi. Op dit moment is het nauwelijks transparant hoeveel promovendi er rondlopen op de campus en door wie ze worden begeleid aldus Stoutjesdijk: “Met zo’n systeem had iemand de betreffende decaan wellicht kunnen vragen: hoe doe je dat eigenlijk, zoveel promovendi tegelijkertijd begeleiden?”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.