De lege pagina

Ken je dat, dat je iets moet schrijven en totaal geen inspiratie hebt? Dat eigenlijk het enige wat je op papier kunt knallen een blog over je deprimerende gebrek aan inspiratie is?

Ik wel.

Onder auteurs is de vrees voor de lege pagina behoorlijk berucht. Zij zit ingebakken in het brein van iedereen die ook maar enigszins ambieert om zijn eigen naam in een tweedehands boekenbak terug te vinden. Omdat angst mensen samenbrengt is hier onder schrijvers bijzonder veel begrip voor. Wie zich in gezelschap van schrijvers bevindt kan met een stem trillend van emotie bekennen dat hij last heeft van de gevreesde ‘writer’s block’. De andere schrijvers knikken dan begripvol met tranen in hun ogen en steken van wal met een innemend monoloog over hoe zij uiteindelijk hun eigen writer’s block overwonnen en een heel boek neerpenden dat vervolgens alleen door hun moeder werd gelezen.

Writer’s block is ook berucht op de universiteit, waar met enige regelmaat behoorlijk wat woorden op papier moeten worden neergekalkt. Vóór 23:59 op een willekeurige woensdagavond moet de student zijn paper over de effecten van sociale media op het seksleven van reuzenpanda’s hebben ingeleverd. Omdat studenten sowieso leven bij de getijden van de deadlines, begint de gemiddelde student ongeveer vierentwintig uur van te voren aan dit paper. Dat is wanneer de writer’s block toeslaat.

De student zit achter zijn computer, klaar om in één avond twaalf pagina’s aan informatie over panda’s neer te knallen om dat zesje dat hij nodig heeft te behalen. Twaalf uur later zit de student huilend aan diezelfde computer en is de pagina voor hem nog altijd maagdelijk wit. Op het begrip dat de schrijvers bij elkaar vinden hoeft de student niet te rekenen. Helaas is ‘Ik had een ernstig gevalletje writer’s block’ op de universiteit doorgaans geen excuus voor het missen van een deadline. Het klassieke ‘Mijn vis/cavia/oma is dood’ levert gewoonlijk meer succes op.

Voor wie momenteel hopeloos in de stress zit over zijn writer’s block en nu een lijst aan tips verwacht over hoe je als last-minute student om kunt gaan met een aanstormende deadline en een gebrek aan inspiratie: mijn oplossing was er een column over schrijven.

Succes.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.