Toegangsbeperkende maatregelen bieb

Als er iets is dat de student bezig houdt, dan zijn het de werkplekken. De werkplekken in de bieb zijn in tentamenperiodes vaak bezet. Niet alleen door onze studenten, maar ook door studenten van de HBO’s uit de buurt en een incidentele middelbare scholier.

In de voorbereidende Commissie Financiën werd het onderzoek besproken van Rian van Veggel naar toegangsbeperkende maatregelen. : “In lange tijd niet zo’n goed stuk gezien” zegt de medewerkersfractie Onafhankelijken. In het stuk staat duidelijk uitgelegd wat de voor en nadelen zijn van de mogelijke oplossingen:

1. inzet van extra beveiligers;
2. plaatsen van toegangspoortjes die werken met de TiU-pas;
3. plaatsen van toegangspoortjes die werken met de vingerscan, zoals toegepast in het sportcentrum.

Advies

Het advies na het onderzoek is om over te gaan naar beperkte toegangsmaatregelen met gebruik van de TiU pas (oplossing 2). Langzaam maar zeker moet de TiU-pas wel vervangen worden omdat die niet goed te beveiligen is. Ook is er nog geen blokkeersysteem voor als iemand de universiteit verlaat. Als de pas vervangen wordt door een veiliger exemplaar, kan die ook breder ingezet worden bij toegangscontrole van andere gebouwen. Want de universiteit wil van het sleutelbeheer af.

De eerste optie is te duur en de tweede optie stuit op privacy bezwaren. Als er een groep studenten is die op gerechtelijke gronden de vingerscan weigert, dan zouden er twee systemen moeten komen. Onwerkbaar want dan heb je ook twee verschillende poortjes bij de bieb nodig.

Vooralsnog komt er in de komende tentamenperiode net zo’n beleid als in mei 2016. Door middel van bewakers wordt jouw pasje gecontroleerd. Geen pas geen toegang, inschrijvingsbewijs of scan op je mobiel is niet goed genoeg.

Zoals het er nu naar uitziet gaan de toegangspoorten voor de bibliotheek er komen.  Tijdens de U-raad lieten Fractie Front en SAM weten ook voor toegangspoorten bij het nog te bouwen onderwijs zelfstudie centrum te zijn. Daarnaast willen de studentenfracties dat de toegangscontrole niet alleen tijdens piekmomenten wordt ingevoerd maar ook gedurende de rest van het collegejaar.

Overigens valt het volgens het onderzoek wel mee hoeveel scholieren van andere instellingen de werkplekken bezetten, in rustige periodes omstreeks de 10 procent. Dit percentage is volgens de bewaking hoger in de tentamenperiodes die overlappen met de examenperiodes van andere onderwijsinstellingen. Deze problemen spelen niet alleen op TIU, ook op andere onderwijsinstellingen.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.