Voormalig Vindicat-lid in hoger beroep

Er hangt nu nog 240 uur werkstraf en een celstraf van 31 dagen, waarvan 30 voorwaardelijk boven zijn hoofd. Daar gaat de 24-jarige Wouter niet mee akkoord. Hij gaat in hoger beroep tegen zijn veroordeling op 23 november wegens zware mishandeling van een aspirant-lid van studentenvereniging Vindicat tijdens een ontgroening. Dit maakte zijn advocaat Tjalling van der Groot bekend.

Tijdens een ontgroening in de sociëteit van studentencorps Vindicat op 25 augustus vorig jaar, liep het slachtoffer Rogier een hersentrauma op. De oorzaak was dat B op het hoofd van Rogier zou hebben gestaan.

“Te weinig bewijs”

Volgens de verdediging is er nooit een schedelbasisfractuur door deskundigen vastgesteld. “Cruciaal lijkt de vraag of er sprake is geweest van verlies van hersenvocht uit het oor, een symptoom van een schedelbasisfractuur. Dit verlies is door artsen niet waargenomen.” De rechtbank ging wel uit van dit zwaar lichamelijke letsel. Van der Groot vindt ook dat er te weinig bewijs is voor opzettelijke mishandeling en pleitte al eerder voor vrijspraak. “Cliënt heeft zich geen moment gerealiseerd dat zijn handeling gevaarlijk was. Getuigen bevestigen een risicoloze situatie te hebben waargenomen.” Het aspirant-lid zou hebben geschreeuwd terwijl hij pogingen deed om zichzelf te bevrijden. Ook dit is volgens de advocaat niet waargenomen door anderen.

Fout toegegeven

Het voormalig lid van het Groningse studentencorps verklaart dat het fout was zijn voet tegen het hoofd van Rogier te plaatsen. “Een dergelijke handelswijze is incorrect geweest en past niet binnen een introductietijd”, schrijft de advocaat. Maar volgens de raadsman staat dit “morele oordeel” los van de strafbaarheid van de actie.

De zitting van het hoger beroep volgt waarschijnlijk in de loop van volgend jaar en vindt plaats in het gerechtshof van Leeuwarden.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.