Omgaan met onzekerheid

Jacqui Brassey, organisatiewetenschapper aan Tilburg University, raakte in een persoonlijke crisis en ging op zoek naar een oplossing. Nu geeft ze workshops om anderen te helpen.

Cum laude afgestudeerd en een behoorlijke carrière. Niemand, inclusief Brassey zelf, had verwacht in een persoonlijke crisis te raken. Vragen bleven opkomen: ben ik wel goed genoeg? Doe ik ertoe? In plaats van er aan toe te geven, ging ze in eerste instantie nog meer werken en minder slapen. Dit werkte averechts. In plaats van haar onzekerheid te ontkennen, onderdrukken en voeden met nog meer angst, besloot ze haar onzekerheden te leren omarmen. Dat werkte.

Acceptance Commitment Therapy

Van jongs af aan werd haar geleerd door te bijten. “Dat deed ik dus ook met mijn onzekerheid”, vertelt Brassey. Het credo wat haar zo ver bracht in haar carrière, begon vier jaar geleden voor een innerlijk conflict te zorgen. Aan de buitenwereld liet ze het niet zien, maar vanbinnen broeide twijfel. Ondanks haar zorgen, bleef ze doorwerken bij McKinsey. Bij het zoeken van een oplossing, stuitte ze op de ‘acceptance commitment therapy’ (ACT). Hierbij leer je psychische vaardigheden om doeltreffender te reageren op onvermijdelijke problemen en uitdagingen. Mindfulness en meditatie zijn hier een belangrijk onderdeel van, het gaat vooral om oefenen, om doen, niet te veel om denken. Nu geeft ze haar kennis door. Sinds maart 2011 is de therapie officieel erkend als evidence based en onderbouwd door meer dan duizend gepubliceerde studies, vertelt ze.

Ongeacht wat anderen er van zouden denken, nam ze de stap om open te zijn over haar situatie. Zo probeert Brassey het taboe op onzekerheid en mentale stress te doorbreken: “Als je vroeger een psycholoog of psychiater bezocht, was dat een teken van zwakte. Men schaamde zich ervoor. Achteraf is het pure onwetendheid.”

“De beste leiders in de wereld zijn weleens onzeker”

Schamen voor zwakte doen we nog steeds omdat we van nature bang zijn uit de groep verstoten te raken, maar een persoonlijke crisis is helemaal geen teken van zwakte, leren ook studies over leiderschap, het onderwerp waar Brassey zich in specialiseerde: “De beste leiders in de wereld kennen zichzelf goed, hebben onder meer een goede balans tussen EQ en IQ, en zijn in het bezit van een self-authoring mind, een relevant begrip in deze context, omschreven door de Amerikaanse Professor Robert Kegan. Zelfs leiders zijn wel eens onzeker. Het is menselijk om onzeker te zijn, maar echte leiders blijven authentiek, ze durven daar open over te zijn en kunnen hiermee omgaan. Self-authoring leaders worden vooral gedreven door hun interne kompas in plaats van enkel wat de buitenwereld van hen verwacht.”

Spierballen in je hoofd

De fascinatie van Brassey voor ACT leidde tot haar onderzoek naar ‘Authentic Professional Confidence through Emotinal Flexibility’. Samen met Arjen van Witteloostuijn (TiU, binnenkort VU), Nick van Dam (Nijenrode en McKinsey & Company) en Zainab Noor el Hejazi (Universiteit Antwerpen) onderzoekt ze hoe je het beste uit jezelf kunt halen en je kunt streven naar wat belangrijk voor jou is zonder dat je jezelf door je angsten tegen laat houden. Mensen gaan kansen uit de weg, uit angst om te falen. “Je komt niet aan de top zonder fouten te maken en moeilijke situaties tegen te komen, hier moet je juist van leren. Je kunt zelf bepalen wat wel en geen impact op je heeft, maar dit vergt wel oefening, een behoorlijke dosis zelfkennis en training. Bouw ‘spierballen’ in je hoofd. Net zoals je fysiek fit wil zijn en gezond wil eten, kan je ook mentale fitness bouwen.”

Toevoeging aan het curriculum

Soft skills, zoals het ontwikkelen van emotionele weerbaarheid, worden onderschat; het zouden juíst essential skills moeten zijn. Het zijn vaardigheden die belangrijk zijn voor de voorbereiding van een student. “Weinig geld en de druk voor het halen van examens kan stress en onzekerheid opleveren, wat ten koste gaat van de kwaliteit van hun performance. Die druk is nog hoger voor PhD studenten waardoor ze vaak in stilte lijden en afhaken. Daarom hoop ik dat de oefening in soft skills een onderdeel van het curriculum van de universiteit wordt. Het zou een zeer waardevol cadeau zijn voor de studenten. Bij de Universiteit van Tilburg ligt al een aanvraag om deze specifieke emotionele weerbaarheid skills te testen binnen het curriculum.” En dat terwijl we ons gek reflecteren met Korthagen, Bates en de STARR methode. “Bij reflecteren kijk je kritisch naar bepaalde standpunten en geef je je mening, dat is iets heel anders.”

“Grenzen stellen moet je zelf doen”

Millennials

Uit Brassey’s onderzoek blijkt dat ongeveer zestig procent van de jonge professionals, twintig procent of meer van de tijd onzeker is. Ruim dertig procent geeft zelfs aan meer dan veertig procent van de tijd zich zorgen te maken over prestaties. Volgens Brassey is onzekerheid iets menselijks, we zijn nu eenmaal zo gebouwd en het dient uiteraard een doel. Zodra het echter tegen ons gaat werken, moeten we daar wat aan doen. De huidige tijd, gekenmerkt door een groeiende complexiteit van de wereld, oneindig veel keuzes, kansen en beschikbare informatie altijd en overal, zorgt ervoor dat de druk op mensen veel groter is geworden: “Tegenwoordig heeft iedereen z’n smartphone op zak. Dit maakt je flexibel voor het werkveld, maar kwetsbaar om constant aanwezig te willen zijn. Elke situatie is anders dus stel zelf grenzen in hoeverre je je werk, studie of andere diensten mee naar huis neemt. Onze hoofden raken overvol, we raken oververmoeid. Dan kun je je vastklampen en hopen dat het goed gaat of piekeren als het niet gaat zoals je wil of omdat je je zorgen maakt over wat gaat komen. Dit kost een hoop energie. Optie drie; herskillen met de juiste mentale denkwijze.”

Workshop

Zit jij weleens met je handen in het haar of herken je jezelf in de tekst? Jacqueline Brassey geeft op 22 januari een workshop Authentic Professional Confidence through Emotinal Flexibility van 13.00 tot 17.00 op de Universiteit van Tilburg. Hierbij leert ze je hersenen fit te houden en je angsten te accepteren.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.