Mensenrechten beschermen

Een regering die niets meer te maken wil hebben met het Internationaal Strafhof, komt er niet zomaar vanaf. Burgers mogen niet zonder bescherming komen te zitten, blijkt uit het masteronderzoek van Frédérique Moes (International Law & Human Rights).

Maar de regering kan zich niet eigenhandig onttrekken aan internationale afspraken, oordeelde het Zuid-Afrikaanse Hooggerechtshof in Gauteng. Daarmee werd de scheiding der machten namelijk doorbroken. Alleen het parlement kan een staat en diens burgers binden aan verdragen. En zo’n verdrag opzeggen.

Volgens Moes is de juridische analyse hiermee niet rond. Zij trekt parallellen met de beslissingen van Britse hoven, over de Brexit. Ook daar ging het primaat naar het parlement, maar om een andere reden. Voor de Engelsen stond vast dat burgers na de Brexit mensenrechtenbescherming zouden verliezen, en dáárom vonden de hoven dat het parlement erover moest beslissen. Een veel relevantere reden om de macht van de regering te beperken dan de machtenscheiding, vindt Moes.

En zeker relevant voor een Afrikaans land, want juridisch is het een lastig continent. Internationale arrestatiebevelen worden bijvoorbeeld niet altijd opgevolgd, en de Zuid-Afrikaanse regering wil zich alsnog terugtrekken uit het statuut. Het hof in Gauteng lijkt te denken dat de beschermingsmechanismen overeind blijven, als het land zich terugtrekt. Maar dat is niet zo: burgers kunnen dan nergens meer op terugvallen. En dat moet worden voorkomen.

Cijfer: 9

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.