Omgaan met Nederlanders is goed voor succes en ‘welbevinden’

Omgaan met Nederlanders is goed voor succes en ‘welbevinden’

Marokkaanse Nederlanders die omgaan met mensen buiten de eigen groep zijn succesvoller en voelen zich beter. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Youssef Azghari. Opvallend is dat ook hun ‘psychologisch welbevinden’ beter is dan dat van Marokkanen die vooral contacten hebben in de eigen gemeenschap.

“Het mantra in de psychologische literatuur is dat jezelf terugtrekken in je eigen groep een negatief effect heeft op je sociale mobiliteit, maar goed is voor mentale welbevinden. Maar dat laatste blijkt niet uit mijn studie. Juist met Marokkaanse Nederlanders die meer geassimilieerd zijn of omgaan met een gemixte groep ging het beter”, zegt Azghari.

Succesvol netwerk

Azghari, die bekend is als columnist en opiniemaker (onder andere bij Trouw en Radio 1), promoveerde onlangs op zijn onderzoek bij Humanities. Azghari werkt als docent bij de Academie voor Sociale Studies van Avans, in Breda. De promovendus en zijn studenten deden interviews met een groep van ruim tachtig Marokkaanse Nederlanders van 18 tot en met 34 jaar. Op basis van de antwoorden deelde Azghari hen in in drie groepen: een met alleen contacten in de eigen groep, een met vooral contacten met Nederlanders en een groep met een gemixt netwerk. Ook bekeek hij of ze ‘succesvol’ waren in de maatschappij.

 “Daarbij keek ik naar of ze een opleiding volgden of werk hadden, of ze tevreden waren met hun sociale positie en of ze ooit door de Nederlandse autoriteiten naar het sociaal werk zijn doorverwezen”, zegt Azghari. De groepen met een gemixt of Nederlands netwerk bleken significant vaker succesvol.”

Kruiwagen

Volgens Azghari hangt het soort netwerk van Marokkaanse Nederlanders sterk af van de buurt waarin ze opgroeien. “Wie in een achterstandswijk opgroeit, heeft een beperkt sociaal netwerk. Wie in een buurt met meer autochtone Nederlanders woont, heeft een breder netwerk. Die contacten kunnen een kruiwagen zijn bij het vinden van een stage of werk.”

Daarbij vond Azghari dus geen negatieve psychologische effecten voor Marokkaanse Nederlanders die vooral contacten hebben buiten de eigen groep. Volgens hem is er dus alle reden om contact tussen groepen meer te stimuleren. “Ik doe dat zelf als docent al in het klein: ik laat studenten niet zelf groepjes maken bij groepsopdrachten, maar deel ze zelf in, om te voorkomen dat ze vooral bij look-alikes gaan zitten.”

Rol voor de overheid

Maar ook de overheid zou zich volgens Azghari meer mogen inzetten om tot beter gemengde buurten te komen. Azghari betrok ook sociaal werkers bij zijn onderzoek. Volgens hem kunnen ook zij meer doen om ontmoetingen tussen Marokkaanse en Nederlandse jongeren te organiseren en begeleiden.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.