Eerste lichting vluchtelingstudenten rondt pre-bachelor af

Eerste lichting vluchtelingstudenten rondt pre-bachelor af

Een zonnebloem, succeswensen en veel lof. Daarmee verlieten de eerste deelnemers van de pre-bachelor voor vluchtelingen gisteren het Academiagebouw. De eerste diploma’s worden over een kleine twee weken pas uitgedeeld, maar gisterenmiddag werd er alvast een voorschot genomen op de feestvreugde.

De deelnemers moeten de resultaten van het laatste examen Engels nog krijgen, en voor sommigen wacht er in de zomer ook nog een wiskundeherkansing. Toch was de stemming in het Academiagebouw feestelijk. Het Tilburgse pre-bachelorprogramma voor vluchtelingen, dat in september werd gelanceerd, is een succes geworden. En, zo werd gisteren meer dan eens benadrukt, dat is voornamelijk het werk van de eerste lichting pre-bachelorstudenten.

Lege handen

In september 2017 startten de eerste veertien deelnemers met het nieuwe programma. De meesten van hen kwamen in Nederland aan zonder diploma’s. Tijdens de vlucht zijn hun documenten verloren gegaan of achtergebleven.

Bovendien worden diploma’s uit bijvoorbeeld Syrië, Afghanistan of Iran hier meestal niet erkend. Hoogopgeleide vluchtelingen staan daarom vaak met lege handen tegenover de toelatingscommissie van een Nederlandse universiteit. De pre-bachelor voor vluchtelingen moet dat probleem aan onze universiteit ondervangen. Afronding van het programma biedt automatisch toegang tot een bachelorstudie aan Tilburg University.

Andere weg

De veertien deelnemers die vorig jaar september voor het eerst hun lesboeken opensloegen in het lokaal in het Academiagebouw, verlaten de campus nu met de vaardigheden die ze nodig hebben om zich te redden op de universiteit.

Sommigen keren na de zomer terug naar de campus als bachelorstudent, anderen gaan elders in het land studeren of zelfs iets heel anders doen. Volgens Patty van Bielder, die het programma samen met Tjits Roselaar opzette, is de pre-bachelor daar óók voor bedoeld: het programma helpt deelnemers bij het maken van studie- en carrièrekeuzes, ook als ze besluiten een andere weg in te slaan.

[caption id=”attachment_116564″ align=”aligncenter” width=”100%”> De afsluiting van het pre-bachelorjaar

Trots

Bij de afsluiting van de pre-bachelor waren niet alleen de deelnemers en hun familie aanwezig, maar ook docenten, organisatoren, studentmentoren en andere betrokkenen. De net aangetreden wethouder Esmah Lahlah was er ook bij. “Het is een feest om hier vandaag te zijn”, zei zij tegen de pre-bachelorstudenten. “Jullie mogen – móéten – trots zijn op wat jullie het afgelopen jaar hebben gepresteerd.”

In augustus start de nieuwe lichting. De werving van kandidaten is op dit moment in volle gang. Volgend jaar zal het programma er iets anders uitzien. De pre-bachelor wordt verbeterd op basis van de feedback van de eerste lichting deelnemers. De grootste verandering: deelnemers zullen volgend jaar niet alleen in de klas zitten, maar ook stage lopen. “Zo kunnen we de nieuwe lichting deelnemers nog beter voorbereiden op hun studie en wat daarna komt”, aldus Patty van Bielder.

De afgelopen maanden volgden we pre-bachelordeelnemers Homa Golestani, Bassam Hamoudeh en Shahed Sabee op hun weg van vluchteling naar student. Bekijk hier het multimediale scrollverhaal dat we maakten in samenwerking met fotograaf Ahmet Polat en stichting voor vluchtelingstudenten UAF. Lees hier ook ons lange verhaal over Homa, Bassam en Shahed en hun studentmentoren Khadija, Noura en Amarins.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.