Edith Hooge nieuwe voorzitter Onderwijsraad

De Tilburgse hoogleraar Onderwijsbestuur, Edith Hooge, wordt de nieuwe voorzitter van de Onderwijsraad. Dit is het hoogste adviesorgaan van regering en parlement op het terrein van onderwijs. De ministerraad droeg haar voor op voorstel van de ministers Van Engelshoven en Slob. Hooge wordt officieel benoemd door koning Willem-Alexander en start per 1 januari 2019.

Edith Hooge (1967) studeerde onderwijskunde en filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Na een postdoctorale opleiding bestuurskunde, promoveerde zij in 1998 aan diezelfde universiteit. Hooge is hoogleraar bij TIAS School for Business and Society en bekleedt daar de leerstoel “Boards and Governance in Education”. Ze is verbonden aan het TIAS GovernanceLAB en aan de onderwijsprogramma’s Toekomstbestendig Onderwijsbestuur, de Master Management in Education en het Commissarissen en Toezichthouderprogramma. In haar onderzoek richt zij zich vooral op (be)sturen van onderwijssystemen en -organisaties, en op vraagstukken van sturen, toezicht en verantwoording in de publieke en non-profitsector.

Naast haar hoogleraarschap is Edith Hooge voorzitter van de Politieonderwijsraad en lid van de Raad van Toezicht van de Universiteit van Amsterdam en van de Hogeschool Utrecht

Adviesorgaan

De Onderwijsraad is het belangrijkste adviesorgaan voor de kamer en de regering op het gebied van onderwijs. De raad adviseert gevraagd en ongevraagd, en neemt een onafhankelijke positie in ten opzichte van zowel het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap als ten opzichte van het onderwijsveld.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.