Belgische studentenclub heft zichzelf op na ontgroeningsdrama

Belgische studentenclub heft zichzelf op na ontgroeningsdrama

Leuvense studentenvereniging Reuzegom heeft zichzelf ontbonden nadat een extreme ontgroening resulteerde in de dood van een kandidaat-lid.

De 20-jarige Sanda D. werd vermoedelijk onwel na het drinken van een grote hoeveelheid vissaus in combinatie met onderkoeling. Het drinken van vissaus was een terugkerend ontgroeningsritueel bij Reuzegom. Dat ging jaren goed, tot de fatale gebeurtenissen afgelopen week. In een artikel van de krant Het Laatse Nieuws wordt pijnlijk duidelijk wat er zich precies heeft afgespeeld: “De drie schachten die wilden toetreden tot de club kregen elk een emmer water over zich en werden in een put in een bos gezet. Zes uur aan een stuk. De doopmeesters vierden ondertussen feest in een chalet, maar kwamen af en toe naar buiten om één van de schachten uit de put te halen en te straffen: levende visjes doorslikken, een rauw ei eten, pikante pepers naar binnen spelen. Tot slot moesten ze de hele brij doorspoelen met vissaus”.

Onderzoek

De betrokken leden zijn volgens hun advocaten bijzonder aangeslagen over de gebeurtenissen en hebben psychische ondersteuning nodig. Het gerechtelijk onderzoek naar de dood van Sanda D is in volle gang. Tegen de betrokken clubleden loopt een onderzoek voor onvrijwillige doodslag. Ondertussen heeft de vereniging, die in 1946 werd opgericht, ook haar website offline gehaald en alle sporen op sociale media gewist, meldt o.a. de Vlaams krant Nieuwsblad.

Elitaire club ging vaker in de fout

Reuzegom wordt in de Belgische media omschreven als een club met een elitair karakter, waar vooral studenten uit gegoede families zich bij aansluiten. De vereniging kwam al vaker negatief in het nieuws na het mishandelen en doodschieten van een biggetje en een ontgroeningsritueel waarbij studenten voor een konijn moesten zorgen, om die uiteindelijk zelf te doden.

Maatregelen voor de toekomst

De vertegenwoordigers van de verschillende studentenorganisaties die Leuven telt zijn samengeroepen door de rector van Universiteit Leuven, om een zogenaamd doopcharter te ondertekenen. Een overeenkomst waarin staat wat wel en niet kan tijdens ontgroeningen. Zo mag de organisator geen alcohol drinken of verdovende middelen gebruiken. Deelnemers mogen ten alle tijden weigeren om alcohol te drinken en hen moet duidelijk vertelt worden dat zij op ieder moment kunnen stoppen met de ontgroening. De overeenkomst werd al in 2013 opgesteld, na ongeregeldheden bij o.a. een Reuzegom-ontgroening. De meeste clubs tekenden toen al. Enkele onafhankelijke verenigingen, die niet afhankelijk zijn van subsidies, weigerden, waaronder Reuzegom. De nieuwe doopcharter werd gisteren door iedereen ondertekend.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.