Medezeggenschap wil uitbreiding sportcentrum

De universiteit wil een gratis sportkaart voor internationale studenten, maar de medezeggenschap wil eerst iets doen aan de drukte in het sportcentrum. “Waarom niet investeren in langetermijnplannen, en dan pas meer studenten toelaten?”

Sporten, waar doe je het voor? Naast de fysieke en mentale voordelen ziet het College van Bestuur (CvB) een derde reden. Sporten kan ook sociaal wonderen doen. Van de internationale niet-EER studenten (studenten van buiten de Europese Unie) sport ruim zes op de tien. Sport speelt in hun levens een centrale rol. Zij ontmoeten zo bijvoorbeeld andere studenten. Een leuke bijkomstigheid is volgens het CvB dat deze studenten in het thuisland lovend zijn over het Tilburgse Sports Center en de universiteit. Dat is gratis reclame.

Om het positieve imago van de universiteit verder te versterken, en mogelijk meer niet-EER studenten te trekken, wil het CvB vanaf september 2019 de sportkaart gratis maken voor deze groep van ongeveer 800 studenten. De komende vijf jaar kost dat gemiddeld 78.000 euro per jaar, en dat kan volgens het CvB eenvoudig betaald worden door de faculteiten. Het lidmaatschap van 132,95 euro is niet veel, op de totale instellingscollegegelden die deze studenten per jaar betalen: 8.500 euro voor bachelors en 14.500 euro voor masters.

Druk

De medezeggenschap gaat er niet direct in mee, blijkt afgelopen maandag tijdens de vergadering van de commissie Financiën en Infrastructuur. De personeels- en studentenfracties maken zich zorgen over drukte in het sportcentrum. Veel studenten sluiten abonnementen af bij andere sportscholen, omdat de apparaten daar bijvoorbeeld niet zo vaak bezet zijn. En dan wil de universiteit nog meer studenten het sportcentrum in krijgen, terwijl het totale studentenaantal de komende jaren ook al moet groeien naar de 20.000, waardoor het sowieso drukker zal worden?

“Ik verwacht geen problemen”

Volgens CvB-vicevoorzitter Paulina Snijders is het bekend dat het wel eens druk kan zijn in het sportcentrum. Daarom is de universiteit op termijn van plan om de aangrenzende voormalige moskee bij het sportcentrum te trekken. Aangezien dat pand echter inmiddels tot een gemeentelijk monument is aangewezen, loopt deze uitbreiding enige vertraging op. Gevraagd naar de termijn waarop dit gebouw gebruikt kan worden, zegt directeur Facility Services Marcel van Ieperen dat het eerder vijf dan drie jaar zal zijn. Als het in de tussentijd toch drukker wordt dan verwacht, kan er bijvoorbeeld meer gesport worden in het T-kwadraat. Vooralsnog lijkt dat niet nodig: “Ik verwacht geen problemen.”

Uitbreiden

De zorgen zijn daarmee niet weggenomen. Joost van Kommer van fractie Front: “Waarom niet investeren in langetermijnplannen, en dan pas meer studenten toelaten?” De alternatieven zoals het T-kwadraat zijn volgens Front geen effectieve oplossing, omdat er bijvoorbeeld alleen tijdens bepaalde uren gesport kan worden. “Als er nu een grote groep mensen bij komt, kan de druk dusdanig groot worden dat het sportcentrum reputatie verliest.” En dat, bedoelt hij maar, wil de universiteit toch ook niet?

Studentenfractie SAM begrijpt evenmin dat er voorlopig niet uitgebreid gaat worden. “Ik vind het lastig met elkaar te combineren dat er nu problemen zijn, en dat de groei naar twintigduizend studenten niet voor problemen gaat zorgen, als we niet uitbreiden,” zegt Kevin de Bruijn van SAM.

Het universiteitsbestuur blijft achter de plannen staan. De gratis sportkaart zal geen grote druk op de faciliteiten leggen, en wordt bovendien geëvalueerd. De groei van de universiteit is naar verwachting goed op te vangen, herhaalt Paulina Snijders. Komen er veel meer studenten bij dan verwacht, dan wordt er gezocht naar oplossingen.

TiU International nam een positieve grondhouding in, Onafhankelijken, SAM en Front namen het voorstel mee terug naar de fractie. Donderdag 14 februari wordt het besproken in de universiteitsraad.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.