Fossielenjacht op de universiteit geopend

Planten, insecten, koraal, schelpen, resten van leven van honderden miljoenen jaren geleden. In fossiele vorm zijn ze overal op de universiteit terug te vinden, gevangen in natuursteen.

Op zich is dat geen nieuws, maar toch lopen de meesten van ons er nietsvermoedend overheen in de universiteitsgebouwen. Tot een week geleden gold dat ook voor Tineke Bennema, de woordvoerster van de universiteit. Tot ze het zag, een fossiel in de vloer van het Dantegebouw. En nog één, en nog één, en nog heel veel meer. Ze maakte een foto van de mooiste en stuurde die naar de Tilburg University facebook. En die maakte er meteen een wedstrijd van: maak een foto van een (honderden miljoenen jaar oud) campusfossiel, deel die, tag Tilburg University en maak kans op een goodiebag.

In de hal van het Dantegebouw laat Bennema zien hoe ongelofelijk het is dat ze het zoveel jaren niet heeft gezien. De vloer zit vol met lichte vlekjes en bij nadere beschouwing zijn dat geen gevallen stukjes kauwgum, oude peuken of ander vuil, maar versteende resten van al lang verdwenen levensvormen. Bennema: “Het is spectaculair als je ziet waar je dagelijks overheen loopt en waar je helemaal geen weet van had.”

Bennema heeft al haar hele leven belangstelling voor geschiedenis en archeologie, vertelt ze. “Waar anderen misschien naar de lucht kijken, kijk ik altijd naar de grond.” Daardoor wil ze er ook meteen het fijne van weten. Waar de natuursteen in de hal van Dante vandaan komt. Dat blijkt een steengroeve net onder Brussel. “En ik ga ook uitzoeken wat het was. Een plantje, een diertje. En hoe zag het eruit? Daar zijn natuurlijk geen foto’s van, alleen heel romantische tekeningen. Ze zijn natuurlijk al lang uitgestorven.”

Stadspaleontologie

Voor Bennema en andere fossielenjagers is er overigens ook hulp uit wetenschappelijke hoek. De Utrechtse prof. Jelle Reumer is pleitbezorger van de stadspeleontologie. In zijn boek Kijk waar je loopt! toont, inventariseert en beschrijft hij de fossielen die je hij overal in Nederland in stoepen, vloeren en muren tegenkwam. Stadsnatuur, noemt hij het.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.