De professionele politicus

Een professional. Vroeger betekende dat iets goeds. Het was bijna iets nobels. De professional verdiende onze bewondering. Hij liet de kleine emoties thuis en bracht zijn ‘betere’, objectieve ik mee naar zijn werk. Professionalisme stond synoniem voor een scala aan bekwaamheden.

 luuk-koelman

Tegenwoordig betekent ‘professional’ bijna het tegenovergestelde. Het woord staat enkel nog voor ‘betaald krijgen’. Professionals zijn mensen die het voor het geld doen. Nou, dan weet je het wel. Zo is een professionele politicus een beroepspoliticus. Eentje die schuift met getallen (denk aan de uitstoot van CO2, vluchtelingen of de groeicijfers van Schiphol), terwijl hij met een schuin oog de opiniepeilingen van Maurice de Hond in de gaten houdt.

Logisch, want het woord ‘professionalisme’ is vandaag de dag onlosmakelijk verbonden met het woord ‘carrière’. Een politicus met een mooie carrière is nooit een politicus die zijn geweten heeft gevolgd. Dat is er een die behendig overal tussendoor wist te laveren, om uiteindelijk op een fijne toppositie te belanden. Meestal in Brussel. Of als commissaris van een grote multinational. Want dat betaalt het best.

De beroepspoliticus is als riet dat meebuigt met de wind. Een ruk naar rechts? Nou, dan doen we dat toch? Een ruk naar links? Ook goed. De professionele politicus is een standpuntloze opportunist. Moreel volkomen leeg en zo flexibel als een tuinslang. Zet een flink aantal van die professionele types bij elkaar en je hebt een politieke partij. De PvdA bijvoorbeeld.

Ga maar na: Het ene jaar schaft de PvdA de basisbeurs af, om drie jaar later weer ongegeneerd te pleiten vóór de invoering ervan. De professionele politicus is niet dienstbaar aan de samenleving. Hooguit aan zichzelf. Hij profileert zich eerst als degene die keihard luie studenten aanpakt. En daarna als degene die voor hun belangen opkomt.

Inmiddels is een grote Kamermeerderheid vóór een terugkeer van de basisbeurs. Gaat het gebeuren? Voorlopig is de kogel nog niet door de kerk. Wanneer dan wel? Laat me raden: in de aanloop naar de volgende Tweede Kamerverkiezingen, op 17 maart 2021. Dat heet: heel professioneel jezelf profileren. Alsof je het beste voorhebt met studenten.

In godsnaam, trap er niet in.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.