Jouw scriptie niet ‘verkocht’ aan Turnitin na plagiaatcheck

Jouw scriptie niet ‘verkocht’ aan Turnitin na plagiaatcheck

Vanaf eind september werkt Tilburg University met een nieuw programma voor plagiaatdetectie: Turnitin. In eerste instantie lijkt het een gebruiksvriendelijk programma, dat op een betrouwbare en effectieve manier zijn werk doet. Maar de kleine lettertjes doen anders vermoeden.

Na de programma’s Ephorus en Urkund wordt sinds oktober ook gebruik gemaakt van een nieuw programma dat studenten en onderzoekers op plagiaat moet gaan betrappen. Nog voor het einde van het huidige collegejaar wordt Turnitin universiteitsbreed uitgerold.

‘Turnitin heeft uitgebreidere database’

De reden dat Tilburg University voor Turnitin heeft gekozen is volgens Marlien Vos, projectleidster bij LIS, de uitgebreidere database. Een plagiaatcheck is namelijk niets anders dan een algoritme dat overeenkomsten zoekt tussen het nieuw ingeleverde werk en een grote database. Hoe groter de database, hoe betrouwbaarder de plagiaatcheck.

“Het programma Urkund, dat TLS gebruikt, heeft twee bronnen waarmee het vergelijkt,” legt Vos uit. “Ten eerste is dat alles wat op internet te vinden is en, ten tweede, alles wat studenten en onderzoekers van de samenwerkende universiteiten zelf hebben ingediend.”

Naast de twee bovenstaande bronnen gebruikt Turnitin ook betaalde bronnen van uitgevers van wetenschappelijke publicaties.

Persoonlijke gegevens gebruikers naar Amerika

Naast de positieve aspecten haalt Tilburg University zich met de keuze voor Turnitin ook kleine lettertjes op de hals. Zo staat in de gebruiksvoorwaarden dat jouw persoonlijke gegevens mogen worden doorgestuurd naar de Verenigde Staten. Diezelfde gegevens worden wel versleuteld opgeslagen.

Goed om te weten is dat gebruikers te allen tijde het recht hebt om Tilburg University te verzoeken hun persoonlijke gegevens te laten wissen.

Turnitin may transfer Your Personal Data from the European Economic Area to the USA. When it does so, adequate safeguards are in place to ensure that the Personal Data is handled securely in the USA. (…)

Bron: User Agreement Turnitin, section B, 4.

Voorwaarden verschillen per instelling

In de voorwaarden valt verder te lezen dat je het eigendom van jouw werk behoudt. Turnitin mag concepten of ideeën uit ingeleverde papers niet voor eigen doeleinden gebruiken, iets dat wel in de Algemene Gebruiksvoorwaarden staat.

Wat in de gebruiksvoorwaarden staat verschilt per instelling, laat Vos aan Univers weten. Tilburg University heeft ervoor gekozen om die voorwaarden zo op te stellen dat studenten en onderzoekers het intellectueel eigendom over hun werk behouden.

“Je bent alle controle over je werk kwijt”

Begin 2018 weigerde een student van de Universiteit van Amsterdam nog gebruik te maken van Turnitin. Hij vond het onacceptabel dat hij de rechten van door de universiteit verplichte opdrachten moet weggeven. “Je bent alle controle over je werk kwijt,” liet hij aan Folia weten.

In de Algemene Gebruiksvoorwaarden staat onder andere dat je het bedrijf toestemming geeft tot een ‘eeuwigdurende’ licentie, waardoor Turnitin jouw ‘ideeën, concepten, technieken, kennis’ voor ‘elk doeleinde’ onbeperkt kan gebruiken.

If You submit a paper or other content in connection with the Services, You hereby grant to Turnitin (and, if necessary for providing the Services its affiliates, vendors, service providers, and licensors) a non-exclusive, royalty-free, perpetual, worldwide, irrevocable license to use such papers, as well as feedback and results, for the limited purposes of a) providing the Services, and b) for improving the quality of the Services generally.

Bron: User Agreement Turnitin, Section A, 6.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.