Overheid, help ook de student door de coronacrisis!

In de natuur zijn deze weken de tijd van de hungry gap. Het meeste vogelvoer is op en wanneer je naar buiten kijkt, krijg je niet gauw het idee nog een paar mezenbollen op te hangen. In de natuur is echter nog niet genoeg voedsel te vinden voor de vogels en dus komen ze in de problemen. Maar de vogels zijn niet de enigen die tussen wal en schip vallen. Hetzelfde dreigt studenten te overkomen.

Strikkers banner

De reeks persconferenties die de regering de laatste twee weken organiseerde moeten een Wir Schaffen Das-mentaliteit uitstralen. Wat er ook gebeurt: we verslaan het coronavirus, en we gaan ervoor zorgen dat Nederlanders er geen boterham minder voor hoeven te eten. Voor de grote bedrijven liggen er kapitaalinjecties klaar, kleinere bedrijven kunnen werktijdverkorting aanvragen zodat ze hun personeel niet hoeven te ontslaan en zzp’ers kunnen aanspraak maken op bijzondere bijstand. En studenten? Die kunnen meer lenen.

Dat was tegen het zere been van de Landelijke Studentenvakbond. ‘Zzp’ers, werkgevers en de luchtvaartindustrie krijgen steun van de overheid, waarom studenten dan niet?’ Ze hebben gelijk. Studenten zitten in deze tijden in een extra precaire situatie. Zij moeten binnen de kortste keren overschakelen naar een heel nieuwe studeercultuur: niet naar de universiteitsbibliotheek, maar thuis studeren; niet naar werkgroepen, maar bellen met je docent. Studievertraging ligt daardoor al snel op de loer, en studievertraging betekent dankzij het leenstelsel ook een gepeperde rekening.

‘Er zijn nu al voorbeelden genoeg van studenten die hun baan verloren door de coronacrisis’

Daar komt nog bij dat zij een kwetsbaardere positie hebben dan veel andere werknemers. Het werk dat ze doen in de horeca, in winkels, in callcenters of als orderpicker, vereist geen opleiding, waardoor ze gemakkelijk vervangbaar zijn. Bovendien werken ze vaak met flexibele contracten waardoor ze gemakkelijk te ontslaan zijn. Waarom zou je als cafébaas of callcenter die 10 procent van het salaris van je medewerkers blijven betalen als het je nauwelijks iets kost om ze te ontslaan en je weet dat er over een paar maanden toch weer honderden studenten op zoek zijn naar een baan?

Er zijn nu al voorbeelden genoeg van studenten die hun baan verloren door de coronacrisis. Simpelweg zeggen dat zij de komende tijd maar een paar honderd euro meer moeten gaan lenen is te kort door de bocht. Een lening is namelijk niet gratis: hoe hoger je studieschuld, hoe kleiner bijvoorbeeld de kans dat je een huis kunt kopen. Studentenorganisaties waarschuwen daarenboven al langer dat een grote studieschuld ook psychische problemen kan veroorzaken.

‘We moeten voorkomen dat studenten in een hungry gap terecht komen’

Terwijl andere groepen zoveel mogelijk schadeloosgesteld worden, dreigen studenten tussen wal en schip te vallen. We moeten voorkomen dat zij in een hungry gap terecht komen. De maatregelen die tot nu toe zijn aangekondigd zijn een pleister op de wonde, maar voor genezing is meer nodig dan alleen een pleistertje.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.