‘Thuiswerken zorgt jaarlijks voor 10% minder stikstof in Nederland’

‘Thuiswerken zorgt jaarlijks voor 10% minder stikstof in Nederland’

Nu de meeste mensen in Nederland vanuit huis aan het werk zijn, blijft de dagelijkse spits uit. Dat heeft een positief effect op onze stikstofuitstoot. Mogen we dan binnenkort weer 130 rijden? Nee, zegt de Tilburgse hoogleraar economie Herman Vollebergh.

Bron: EU/ESA/NSO/KNMI

Bron: EU/ESA/NSO/KNMI

Het woon-werkverkeer ligt zo goed als stil. Vanwege maatregelen van de overheid tegen het coronavirus wordt mensen geadviseerd thuis te werken. Ook de luchtvaartsector heeft het zwaar. KLM voert slechts tien procent van haar vluchten uit en EasyJet houdt al haar vliegtuigen aan de grond.

“Die stagnering heeft tot op zekere hoogte een positief effect op het milieu,” merkt Herman Vollebergh op. Hij is bijzonder hoogleraar aan Tilburg University op het gebied van milieu- en energie-economie. “Als je ervan uit gaat dat negentig procent van het normale verkeer twee maanden lang van de weg is, kom je uit op zo’n tien procent minder stikstofuitstoot do0r verbranding op jaarbasis.”

Positief effect beperkt

Meteen nuanceert hij de uitkomst van zijn rekensom: de vermindering van de uitstoot door het verkeer heeft een beperkt effect op het milieu.“Met name de uitstoot van stikstof door ammoniak is schadelijk voor de natuur”, legt Vollebergh uit. De stikstof in ammoniak wordt namelijk opgenomen door planten. Ook wordt de bodem er rijker door. Zeldzame planten die het juist goed doen op voedselarme grond, verdwijnen daardoor. Vervolgens zullen ook de dieren, die van deze planten afhankelijk zijn, sterven.

“De stikstof in ammoniak wordt opgenomen door planten”

Het verkeer speelt hier een beperkte rol. Volgens Vollebergh zijn met name de boeren verantwoordelijk zijn voor de stikstofuitstoot door ammoniak, dat ontstaat uit mest. “Die uitstoot verandert niet veel omdat de landbouw gewoon doordraait vanwege de belangrijke rol in onze voedselvoorziening.”

“Bovendien is de vermindering van de stikstofuitstoot tijdelijk. Als de overheid de coronamaatregelen opheft, zullen we met z’n allen weer teruggaan naar het normale leven,” voorziet Vollebergh. De hoogleraar vindt het dan ook goed dat het kabinet de stikstofmaatregelen gewoon implementeert. Terug naar een maximumsnelheid van 130 kilometer per uur op de Nederlandse snelwegen zit er niet in.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.