Twintigtal studenten verzocht om opt-out vanwege proctoring

Twintigtal studenten verzocht om opt-out vanwege proctoring

Zo’n twintig studenten hebben in de afgelopen tentamenperiode gebruikgemaakt van de opt-out regeling. Ze hadden principiële bezwaren tegen tentamens waarbij proctoring werd gebruikt. De software werd gebruikt bij 20% van alle tentamens die Tilburg University tussen mei en juli afnam.

Beeld: Jane Kelly / Shutterstock

De universiteit bood de studenten een alternatief in de vorm van een online toets op de campus onder toezicht van een surveillant. Dat laat woordvoerster Tineke Bennema donderdag aan Univers weten. Ook studenten die vanwege technische redenen of bijzondere persoonlijke omstandigheden hun tentamen niet online konden maken, kregen die mogelijkheid.

Tilburg University heeft in de tentamenperiode voor de zomervakantie 373 keer gebruikgemaakt van proctoring. In totaal werden er tussen 19 mei en 10 juli 1.870 tentamens online afgenomen.

Proctoring werd het meest gebruikt bij Tilburg School of Catholic Theology (TST). Bij 101 van de 118 tentamens werden studenten tijdens het maken van hun tentamen door de software in de gaten gehouden.

Op de tweede plaats staat Tilburg School of Economics (TiSEM) met 150 tentamens waarbij proctoring is gebruikt. In totaal heeft de economiefaculteit 654 tentamens online afgenomen.

Tilburg Law School heeft daarentegen in het geheel geen gebruik gemaakt van proctoring.

Aandeel ‘geproctorde’ tentamens per faculteit

Steekproeven leverden extra verdachte situaties op

Proctoring is een manier om via software die studenten zelf op hun computer hebben geïnstalleerd tentamenfraude tegen te gaan. Het programma neemt de student op tijdens het maken van het tentamen. Vervolgens signaleert de software verdachte momenten.

Bennema laat weten dat proctoring in de laatste tentamenperiode meerdere van dat soort momenten heeft gesignaleerd. De beelden van die momenten zijn stuk voor stuk bekeken door surveillanten.

Los van de geregistreerde momenten werd bij ieder tentamen ook nog eens steekproefsgewijs 20% van de studenten gecontroleerd. Het ging om studenten waarbij de proctoring geen alarm sloeg. De extra check leverde volgens de woordvoerster ook weer verdachte situaties op.

Meerdere zaken zijn uiteindelijk voorgelegd aan de desbetreffende examencommissies. Dat heeft in de voorkomende gevallen geleid tot waarschuwingen of het ongeldig verklaren van het tentamen, aldus Bennema.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.