Vacaturestop UvT, tijdelijke contracten niet verlengd
Ondanks de bezuinigingen, krijgt de faculteit FSW toch een nieuwbouw. Ook het onderwijsintensiveringsproces wordt niet stopgezet. Het College van Bestuur heeft gekozen om onderzoek en onderwijs te ontzien en te bezuinigingen op personeelskosten. Tijdelijke contracten van ondersteunend personeel (OBP) worden niet verlengd.
Per direct is een vacaturestop afgekondigd, zo staat op het intranet van de universiteit. Vacatures worden ingevuld door personeel met een vast dienstverband bij de universiteit, tenzij het College van Bestuur wegens bijzondere omstandigheden toestemming geeft om een tijdelijk contract te verlengen.
Hierdoor wordt het personeelsbestand zoveel mogelijk via natuurlijk verloop teruggebracht, zo valt te lezen. Vanaf volgende week zullen medewerkers voor wie deze vacaturestop mogelijke consequenties heeft persoonlijk verder geïnformeerd worden.
Het nieuws komt niet helemaal als een verrassing. Anderhalve week geleden berichtte Univers al over de bezuinigingen op OBP-personeel. Maar dat alle faculteiten en diensten met een volledige vacaturestop worden geconfronteerd, leidt wel tot verraste gezichten. In het verleden waren de vacaturestops vaak voorbehouden aan specifieke faculteiten.
De universiteit moet 15 procent bezuinigen door de kabinetsplannen voor hoger onderwijs.
Het is niet duidelijk hoeveel contracten niet worden verlengd. Huub Dekkers, verantwoordelijk voor de Diensten, was vanochtend niet bereikbaar voor een reactie.
Op zijn weblog schrijft Philip Eijlander: “Deze week zal zeker ook in het teken staan van de aangekondigde bezuinigingen en de vacaturestop voor het ondersteunend en beheerspersoneel.”
In een vergadering van het College van Bestuur en de decanen op 1 maart is over kabinetsbezuinigingen overlegd. “Geconcludeerd is, dat wij op allerlei manieren (juridisch, maatschappelijk en politiek) ons zullen verzetten tegen deze grove aanslag op onze financiële mogelijkheden. Verder is vastgesteld, dat onze reservepositie ons in staat stelt om bezuinigingen zorgvuldig en goed gepland uit te voeren. Dit doet aan de onvermijdelijkheid en de ernst ervan niet af!”, zo staat op het intranet van de universiteit.
“We hebben geconcludeerd, dat voorlopig een taakstelling voor een bezuiniging van 15 miljoen euro in de komende jaren minimaal noodzakelijk is. Dit zal vergaande – met name ook personele – gevolgen hebben. Wij hebben geconcludeerd, dat bij deze inspanning onderwijs en onderzoek zoveel mogelijk zullen worden ontzien. Dat ook daar veranderingen moeten worden doorgevoerd is echter niet te voorkomen. Het betreft vooral de doelmatigheid van onderwijs en onderzoek.”
Frans van den Heuvel is voorzitter van het Lokaal Overleg Bonden, een van de medezeggeschapsorganen van de UvT. Hij geeft aan dat de bonden al akkoord zijn gegaan met de vacaturestop. “Er is zwaar weer op komst. Er moet 15 miljoen bezuinigd worden. Dan zijn zulke maatregelen helaas noodzakelijk. Je moet van tevoren op de rem trappen. Het gaat om een enorm bedrag dat moet worden omgebogen. ”
Het bezuinigingsplan komt naar verwachting in mei in de Universiteitsraad, die het ook goed zal moeten keuren.
Later meer.