Ontwikkelingshulp op de schop
Ontwikkelingshulp draait om investeren, niet om het doorgeven van geld. In de toekomst zal het huidige ontwikkelingsbeleid waarschijnlijk op de schop gaan. Dit vertelde staatssecretaris Ben Knapen (buitenlandse zaken) tijdens de lunchinterviewreeks Food for Tought.
In het Koopmangebouw werd de CDA’er geïnterviewd over Europa en ontwikkelingshulp. Knapen stelt dat we nu pas de consequenties trekken uit de invoering van de euro. Dat is een proces dat tijd kost. “Veel mensen zijn pro-Europa, maar anti-Brussel. Je kunt van Brussel echter geen grote overwinningen verlangen, want waar gewonnen wordt zijn ook verliezers. Wij willen iedereen meekrijgen in Europa. Daarom verloopt de Europese besluitvorming stapje voor stapje.”
Over ontwikkelingshulp zegt Knapen: “Volgens een 40 jaar oude afspraak met de OESO besteedt Nederland trouw 0,7% van het bruto nationaal product aan ontwikkelingshulp. Maar de tijden zijn veranderd. In de nabije toekomst zullen mijn nazaten makelaars in internationale ontwikkeling worden, in plaats van doorgeefluiken van geld.” De vorm van ontwikkelingshulp zal dus een ander aanzien krijgen.
“Investeren is belangrijker dan doneren,” vervolgt Knapen. “Je helpt een land meer door bedrijven te steunen en te stimuleren, zodat er arbeidsplaatsen ontstaan en inwoners de kans krijgen zich te ontwikkelen. Op de lange termijn werkt dat beter.”
Opmerkelijk is de vraag van een Bulgaarse student. Hij vraagt waarom Nederland zich als enige land in de Europese Unie verzet tegen de toetreding van Bulgarije tot het Verdrag van Schengen. “En waarom wordt mijn land gestigmatiseerd als crimineel en corrupt?” Knapen antwoordt dat Bulgarije op de goede weg is, maar dat het nog meer hervormingen moet doorvoeren om aan de Europese standaarden te voldoen. “Van discriminatie is absoluut geen sprake.”
Na het interview verklaart de student tegenover Univers dat hij ontevreden is met het antwoord. “Ik had gehoopt dat Knapen uit het hart zou spreken en zich zou distantiëren van de PVV. Jammer dat dit niet is gebeurd.”