Bemoeizorg verbetert leefkwaliteit cliënten
Bemoeizorg werkt en verbetert de kwaliteit van het leven. Dat staat vandaag in een onderzoeksrapport van Tranzo, het wetenschappelijk centrum voor zorg en welzijn van de UvT. Ook neemt het de ernst van de problematiek in verschillende leefgebieden hierdoor af.
Drie jaar lang zijn in verschillende regio’s cliënten van onafhankelijke bemoeizorgteams gevolgd. Zij hadden onder meer problemen met alcohol, drugs of medicatie. Gedurende de bemoeizorgprogramma’s bleek de leefkwaliteit van de cliënten sterk te verbeteren. Dit resultaat werd in onderzoek naar soortgelijke programma’s in Nederland en Engeland nog niet eerder gezien. De positieve effecten waren tot zeker zes maanden na de bemoeizorg nog merkbaar.
Bemoeizorg is een vorm van hulpverlening die zich voornamelijk richt op mensen die geen contact hebben met de reguliere hulpverlening (geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg, maatschappelijk werk) ondanks een zorgwekkende leefsituatie. In de bemoeizorgprogramma’s worden cliënten opgezocht door de hulpverlening nadat er een melding is gedaan door bijvoorbeeld familie, buren of woningbouw. Het uiteindelijke doel hiervan is om hen na een aantal maanden door te kunnen verwijzen naar de reguliere voorzieningen van hulpverlening.
Het gehele rapport ‘De effecten van bemoeizorg: De resultaten van een onderzoek bij Nederlandse bemoeizorgteams’ lees je hier.