Kamernood voorlopig niet opgelost

Het bouwplan om de studentenkamernood op te lossen, loopt achter op schema. Dat blijkt uit de jaarlijkse kamernoodinventarisatie van het LSVb (de Landelijke Studentenvakbond). Vooral in Amsterdam en Utrecht is de kamernood hoog.

In 2016 moet de kamernood volgens het LAS (landelijk actieplan studentenhuisvesting) verdwenen zijn, maar er zijn pas 21.000 van de benodigde 30.000 studentenkamers gerealiseerd. “Dit betekent dat we binnen dezelfde tijd twee keer zoveel kamers moeten bouwen om de woningnood onder studenten terug te dringen”, zegt Jorien Janssen, voorzitter van de LSVb.

Minister Blok was in juni nog te spreken over de voortgang van het actieplan. Hij meldde dit in een kamerbrief. Jansen begrijpt dit niet: “De positieve houding van minister Blok over het landelijk actieplan studentenhuisvesting is onterecht. Veel bouwprojecten lopen vertraging op. Het is de hoogste tijd voor Blok om de bouw van studentenkamers aan te moedigen.”

In Amsterdam wordt het kamertekort tot 2015 geschat op bijna 10.000 eenheden. In Utrecht is het tekort 6.700 kamers. In Tilburg en bijvoorbeeld ook Rotterdam is er volgens de LSVb geen sprake van een tekort. Wel is er sprake van een kwalitatief tekort: ‘De woonvraag in deze steden sluit niet aan op het huidige aanbod’: studenten willen bijvoorbeeld een studio in plaats van een kamer.

De plannen lopen achter omdat de ‘woningmarktplannen uit het regeerakkoord voor veel onrust zorgen’, schrijft de LSVb. “Studentenhuisvesters leken kapot te gaan met huren op basis van 4,5 % van de WOZ-waarde en ook de verhuurdersheffing heeft z’n weerslag op de sector.”

“Het was een onrustig jaar voor de studentenhuisvesting. Minister Blok moet op Prinsjesdag met een geruststellend plan komen waarbij verhuurders en ontwikkelaars weer durven te investeren in betaalbare studentenhuisvesting”, besluit de LSVb.

De studentenkamernood is hoog in Nederland. In 2011 schatte de LSVb dat er tot 2015 een tekort van 30.000 studentenkamers was. Toenmalig minister Donner sprak in dat jaar met alle partijen – studentenhuisvesters, gemeenten, hoger onderwijsinstellingen en studenten – af dat de kamernood in 2016 opgelost moest worden. De afspraken werden opgetekend in het Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.