Harde knip met een jaar uitgesteld

De universiteit van Tilburg krijgt een jaar uitstel van de harde knip. Dat melden verschillende leden van de universiteitsraad op Twitter. Rector magnificus Philip Eijlander heeft het uitstel van de Harde Knip bevestigd.

Het uitstel van deze maatregel betekent dat studenten 12 ECTS open mogen hebben staan in hun bachelor, op het moment dat ze met hun master starten. Pas volgend jaar wordt de Harde Knip ingevoerd. Dan moeten studenten alle bachelorvakken gehaald hebben, voordat ze aan hun master mogen beginnen.

Dit kwam naar buiten tijdens de besloten universiteitsraad. De universiteitsraad ging over de profilering van de universiteit en was vertrouwelijk.

Via woordvoerder Job Slok laat het Ministerie van Onderwijs weten dat de staatssecretaris inderdaad één jaar uitstel verleent. Het besluit is tot stand gekomen naar aanleiding van een advies van de onderwijsinspectie. Als reden voert het Ministerie aan dat de “zorgvuldigheid ten aanzien van studenten die zich in de overgangsfase bevinden in het geding is. Studenten kunnen hiervan de dupe te worden omdat de invoering niet zorgvuldig kan zijn.”

In een reactie zegt rector magnificus Philip Eijlander ‘blij te zijn’ met het verleende uitstel. Vrijdag kreeg de rector magnificus een brief van de staatssecretaris, die het gevraagde uitstel bevestigde. Eijlander: “Een aantal universiteiten heeft de Harde Knip al jaren geleden doorgevoerd. De universiteit van Tilburg wachtte een wettelijke regeling af. Toen de wetgeving er kwam, moest de Harde Knip al vrij snel door gevoerd worden. Dit was vervelend voor een bepaalde groep studenten, bijvoorbeeld studenten die op exchange waren gegaan. Het scheelt ons veel werk: dankzij dit jaar uitstel hoeven de benadeelde studenten niet ieder individueel een procedure via een hardheidsclausule starten. Elke universiteit moet de Harde Knip doorvoeren, en nu kunnen we in volle vaart door.”

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.