Danny Mekic geeft gastcollege ondernemen

“I Am Danny. 26. Entrepreneur.”

Het zijn de eerste woorden op de sheets van het introductiecollege voor de Minor Entrepreneurship van het Tilburg Center of Entrepreneurship. Speciaal hiervoor is duizendpoot Danny Mekic (26) uitgenodigd, die potentiële minor studenten een kijkje geeft in de ondernemingswereld. Univers bezocht het college en sprak na afloop face-to-face met Mekic.

Mekic richtte op vijftienjarige leeftijd zijn eerste bedrijf op en voerde daarmee freelance opdrachten uit voor bedrijven met betrekking tot HTML-codes en scripts. Zijn middelbare school maakte hij niet af: in 5 VWO besloot hij zich fulltime op zijn bedrijf te richten. Hij kwam er later achter dat bepaalde theoretische kennis voor zijn bedrijf onontbeerlijk was en startte in 2007 met de studie Rechtsgeleerdheid in Amsterdam. Ook richtte Mekic het juridische pleitdispuut G.R.O.T.I.U.S. op en was hij mede-auteur van het boek ‘Recht en Web 2.0’, dat 6.000 keer over de toonbank ging. Daarnaast werkte hij als gastdocent voor de Minoren Entrepreneurship voor de Hogeschool van Amsterdam. In 2009 werd Mekic door Sprout, het blad voor jonge ondernemers, uitgeroepen tot Ondernemer van het Jaar.

Mekic uitnodigen in Tilburg blijkt een goed idee. Hij weet in no time de aanwezige studenten te boeien in het voor driekwart gevulde Gz101. Terwijl Mekic vertelt over zijn loopbaan en de beginselen van het ondernemerschap, kunnen studenten vragen insturen via een speciale app die is ontwikkeld door Jerre Maas, tevens een van de trainers van de minor.

Mekic lijkt alle kansen die hij krijgt te grijpen. Zitten er dan geen grenzen aan wat je wel en niet moet doen? Dat wel. ‘Bij een nieuw idee vraag ik altijd aan mijn beste vrienden hoe zij daarover denken. Is het risico niet te groot? Is het haalbaar? Meestal weten ze me dan gerust te stellen en zeggen ze dat het wel goed komt.’

Aan het einde van het college, dat anderhalf uur duurt, kunnen studenten vragen stellen. Het blijft even stil, maar dan vraagt een dappere student of er in Mekic’ strategische adviesbedrijf NewTeam ook stageplekken beschikbaar zijn. Er klinkt gelach uit de zaal en de jongen kijkt wat beduusd als Mekic meteen ‘ja’ antwoordt. “En waarom niet?”, vertelt Mekic me later. “Natuurlijk bekijken we wel even zijn cv, maar ik weet zeker dat zo’n student zich voor honderd procent inzet. Hij kwam goed over.”

Aan het eind van het college wordt gevraagd wie er van plan is om de minor te gaan volgen. Veel vingers gaan de lucht in. Niet verwonderlijk, ook ik krijg spontaan zin om de minor aan mijn rechtenstudie vast te plakken. De minor bestaat uit de cursussen Entrepreneurship Theory and Practice, Creative Entrepreneurship en Introduction to Corporate Entrepreneurship. Daarnaast krijgen studenten een (webbased) training presenteren en kunnen ze vrijwillig een cursus debatteren volgen.

Voordat ik Mekic spreek, is er een vierkoppig groepje studenten aan de beurt. Een van hen wil graag een cupcakewinkel beginnen, maar ziet obstakels. Mekic vraagt door en terwijl het meisje vertelt, zie ik hoe er op een gegeven moment in haar hoofd een knop omgaat. Een kwartier later loopt ze met haar drie studiegenoten strijdbaar de zaal uit en heeft ze Mekic beloofd om hem per mail op de hoogte te houden van haar vorderingen. Stiekem verwacht ik dat ze een cupcake naar hem gaat vernoemen.

Aangezien Mekic zoveel verschillende dingen doet, ben ik benieuwd naar zijn grootste passie. Dat blijkt het onderwijs te zijn. Ik vraag hem hoe hij zijn colleges voorbereid. “Ik begin altijd met actualiteiten”, vertelt hij. “Verder vind ik het belangrijk dat ik de verhalen die ik vertel zelf heb meegemaakt. Vaak wordt er door professoren tijdens de colleges gebruik gemaakt van standaard casussen. Ik wil er graag zelf bij zijn geweest en gebruik die verhalen bij de lesstof.”

Ook zet hij een kritische noot bij het huidige onderwijsbeleid. “Er is te veel keuze, je kunt als kind eigenlijk geen kind meer zijn. Op je vijftiende kies je al een profiel dat in principe bepaalt of je arts of econoom wordt.”

Mekic’ belangrijkste tip is om dingen te ondernemen. “Gebruik je studietijd om zoveel mogelijk te zien en te doen. Probeer wat van de wereld te zien en bedenk wat waardevol is voor je leven. Je kunt je zomer gebruiken om aan het strand te liggen, maar je zou in plaats daarvan ook summerschool kunnen volgen.”

Studenten kunnen zich nog tot vrijdag 6 september inschrijven voor de minor Entrepeneurship.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.