Valorisatie 2.0: Nacht der Professoren

“Eerste Nacht der Professoren was een groot feest vooral dankzij Fractie SAM en Ton Wilthagen. Voor herhaling vatbaar!!!” tweet Rector Magnificus Philip Eijlander – alias DJ Magnificent. En terecht.

In café Studio draaiden zes enthousiaste professoren ieder een half uur voor ruim 300 studenten en het goede doel: Serve the City Tilburg. Docent en social media onderzoeker Alexander Schouten trapte de geslaagde nacht geheel in stijl af met ‘You blocked me on Facebook, now you’re going to die’. Hans Dooremalen (Filosofie docent) volgde Schouten op en probeerde de dansende menigte muzikaal op te voeden met een mix van nineties alternative, maar dat bleek een tikkeltje te hoog gegrepen.

Dan wordt het stil. De zaal zwelgt in spanning. Uit de rook verschijnt Bob van den Brand – docent Accounting, bekend van zijn videocolleges –, met een afropruik op zijn hoofd. Bob heeft er zin in en kraamt iets onverstaanbaars uit voordat hij alle schuifjes openzet en de nieuwste van Marco Borsato de Studio in knalt. Niet echt een favoriet onder studenten, maar zijn enthousiasme werkt aanstekelijk.

Van den Brands muzikale pardon volgt gelukkig al snel in de vorm van Avicii’s ‘Wake me up’. Als een kameleon wisselt hij van muziekstijlen en outfits: je knippert één keer met je ogen en zijn afro is verruild voor zwarte beanie, zonnebril en een onduidbaar oranje shirt met ‘Northern Rock’ erop. De VMA’s zijn er niets bij.

In een oogwenk sneuvelt ook deze beanie en draait Van den Brand ‘On top of the World’ van Imagine Dragons getooid met een oranje pruik en sportjack uit de jaren tachtig: hij ziet er uit alsof hij in een bak verf gevallen is. Van den Brand sluit zijn set af met Brabant van Guus Meeuwis. Iets te vroeg, maar waarom ook niet?

Ondertussen is DJ Hi-Tone – overdag arbeidsmarktprofessor Ton Wilthagen – vliegende keep en draait hij vlijtig aan de knoppen ter ondersteuning van de andere DJ’s. Wilthagen – één van de initiatiefnemers – is naast zijn academische nijverheid DJ en helpt een handje. Vanavond is hij nagenoeg onherkenbaar met een pet in plaats van baret en T-shirt voor toga. Op zijn shirt staat ‘Professor. Dr. Dj.’: laat er geen twijfel over bestaan.

Rianne Letschert – hoogleraar Victimologie en Internationaal Recht – draait de betere dance muziek en opent met ‘Sandstorm’ van Darude. Letschert warmt het publiek op voor het kopstuk van de avond: DJ Magnificent, in het dagelijks leven Rector Magnificus Philip Eijlander.

Wie een beetje softe jazz of twist-and-shout muziek verwacht van Eijlander, komt bedrogen uit. DJ Magnificent wordt op handen gedragen door het publiek en komt met alles weg: hij draait ‘Sultans of Swing’ van Dire Straits volledig en zelfs ‘Chasing Cars’ van Snow Patrol vindt een zachte landing bij de studenten.

DJ Hi-Tone maakt af waar de anderen mee begonnen. Met een strakke set krijgt hij de studenten massaal aan het dansen. Dat Wilthagen vaker achter de draaitafels staat is te merken: waar de anderen nog wel eens een beatje lieten vallen, mixt hij feilloos hiphop evergreens aan elkaar.

Het bleef dan ook nog lang onrustig in de stad.

Hoeveel geld er precies is opgehaald voor Serve the City Tilburg is nog onbekend. Ruim 300 studenten kwamen de draaikunsten van DJ Hi-Tone en zijn kornuiten bewonderen. De Nacht der Professoren was een initiatief van Wilthagen en studentenfractie SAM.

Update: Fractie SAM meldt dat de kaartverkoop en de donaties tijdens de Nacht der Professoren € 1146,65 hebben opgebracht voor Serve the City Tilburg.

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.