Recensie: musical Urinetown

Prive-toiletten zijn verboden. Burgers moeten hun behoefte doen bij peperdure openbare toiletten. Tegen een boom plassen is er niet bij, dan volgt een gevangenisstraf.

Zo kan het niet langer, Bobby Goud (gespeeld door Jamai Loman) komt in opstand tegen de plastaks. Hij neemt het op tegen de rijke directeur van Pies in Harmonie. Ondertussen wordt hij verliefd op directeursdochter Lot.

Het is duidelijk. Het verhaal van musical Urinetown is absurd en flinterdun. Toch is de musical zeker het bekijken waard.
Loman laat opnieuw zien dat zijn Idols-avontuur een vergissing was. Deze jongen is geen popzanger, hij is voor de musicalhemel geboren. Hij speelt, dans en zingt agent Knuppel (Rene van Kooten) van het toneel, en dat is een hele prestatie.

Niet dat Van Kooten het slecht doet, integendeel. Na een minder uitstapje naar de rock and rockwereld (Love Me Tender) is hij helemaal terug met een rol die veel beter bij zijn Baritonstem past. Derde grote ster van de musical is Kleine Eefje, een glansrol van Suzan Seegers. Ze pakt het publiek helemaal in met haar aandoenlijke manier van acteren, haar stem haar expressie en haar pipi-langkousachtige uiterlijk.
Het verhaal van Urinetown, Zeikstad in goed Nederlands, wordt verteld door agent Knuppel en kleine Eefje.

Erg origineel is Urinetown niet. Goed, het verhaal is relatief nieuw, maar diverse andere musicals worden kundig op de hak genomen. Schrijfster dezer recensie herkende in ieder geval Billy Elliot, Les Miserables en Mary Poppins. Goede parodieën zijn lastig, maar de makers van Urinetown zijn cum laude geslaagd. Dat maakt het voor de musicalkenner extra vermakelijk. En de niet-musicalkenner zal de onderliggende boodschap niet herkennen, maar dan zijn het nog altijd puike scenes.

Urinetown is niet spannend, maar vooral heel erg leuk en enorm grappig. De musical is in 2009 Nederland het eerst op de planken gebracht door M-Lab, een klein experimenteel theater in Amsterdam dat shows wil brengen die voor de grote producenten niet interessant zijn. De reacties waren zo positief dat de acteurs (in samenwerking met onder andere Joop van den Ende Theaterproducties) mochten gaan touren. Het succes van Urinetown belooft wat voor de toekomst. Musicals hoeven niet altijd bekend te zijn om de harten van de Nederlanders te stelen. Grootheid bereid je door acteerprestaties. En daarmee zit het wel goed.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.