Studentenprotesten in het buitenland
Het is niet alleen in Nederland onrustig. Ook buitenlandse studenten protesteren tegen de bezuinigingen in hun land. Het gaat er soms hard aan toe.
Groot-Brittannië
Verfbommen op de prinselijke Rolls Royce, arrestaties, vechtpartijen met de politie. De Britse studenten demonstreren hardhandig tegen het plan van het Britse Lagerhuis om het collegegeld te verhogen van van circa 3300 pond (3500 euro) nu naar bedragen tot 9000 pond. Om universiteitssteden in het hele land, waaronder Cambridge, Bristol, Liverpool, Sheffield en Leeds, worden demonstraties georganiseerd die duizenden mensen trekken.
Italië
Duizenden studenten gaan in verschillende Italiaanse steden zoals Milaan, Turijn, Napels, Venetië, Palermo, Bari, Rome en Genua in november de straat op om te protesteren tegen parlementsplannen voor onderwijshervormingen. Daarbij worden diverse universiteitsgebouwen bezet, ook de toren van Pisa en het Colosseum moeten eraan geloven en worden ingenomen. De studenten zijn kwaad op het kabinet-Berlusconi, dat plannen heeft om een miljardenbezuiniging op onderwijs door het parlement te loodsen. Studenten vrezen dat de universiteiten straks enkel nog toegankelijk zijn voor de elite, omdat er minder studiebeurzen komen. Demonstranten gaan op de vuist met de politie. Premier Silvio Berlusconi wuift de bezwaren van de demonstranten weg. Volgens hem waren ‘serieuze’ studenten thuis aan het studeren. Bovendien is de hervorming volgens hem nodig om het onderwijssysteem te moderniseren.
Griekenland
Ongeveer duizend studenten houden eind november een protestmars in het centrum van de Griekse hoofdstad Athene. De studenten wilden daarmee protesteren tegen de plannen van de regering voor bezuinigingen op het onderwijs. Griekenland moet zwaar bezuinigen in ruil voor een lening van 110 miljard euro van het Internationaal Monetair Fonds en de EU.
Frankrijk
Franse studenten gaan in oktober de straat op voor een protestmars. Ze sluiten zich aan bij de nationale protesten tegen het verhogen van de pensioenleeftijd van 60 naar 62 jaar. De acties verlopen gewelddadig. Zo gaat een school in Le Mans volledig in de vlammen op en gaan studenten de confrontatie aan met de politie. Honderden studenten worden opgepakt.
Duitsland
Tienduizenden Duitse studenten en scholieren boycotten in juni een dag hun lessen. Met demonstraties in zo’n zeventig steden willen zij de aandacht vestigen op de in hun ogen onrechtvaardige situatie in het Duitse onderwijs. Het protest is met name gericht tegen de bijdragen voor onderwijs en tegen de invoering van het bachelor-mastersysteem. Daarbij willen ze meer inspraak, een betere toegang tot het onderwijs en vrijheid van leermiddelen in plaats van strikte tijdspannes en een grote prestatie- en concurrentiedruk.