Campusdichter 2011: Karel Soudijn

Voor de vijfde keer is een campusdichter verkozen op de Tilburgse universiteit. Hoofddocent Psychologie Karel Soudijn mag in 2011 ‘gevraagd en ongevraagd poëtisch commentaar leveren’ op het reilen en zeilen van de universiteit. De jury prijst zijn fraai geconstrueerde, ritmische gedichten. Verder ‘stemmen zijn gedichten tot nadenken’ en ‘weet hij de lezer een glimlach te ontlokken’.

Voor het eerst krijgt de Tilburgse universiteit een zeer ervaren campusdichter die zelfs al enkele dichtbundels heeft gepubliceerd (Dreunende kabouters, Het kruidenboek en Op reis). Twee van Karel Soudijns (1944) gedichten zijn zelfs in de befaamde bloemlezing van Gerrit Komrij opgenomen. Op de universiteit is Soudijn behalve als docent bij velen bekend als lid van het eind jaren tachtig ontstane KUB-cabaret. Samen met collega’s Jan Boelhouwer, Pieter Nieuwint en oud-letterenstudent en de als Tilbursge stadsdichter benoemde Frank van Pamelen trad hij op tijdens vele universiteitsfeesten. Ook liet hij regelmatig van zich horen als kritisch medezeggenschapslid in de Universiteitsraad.

Poëziebundel Nathan de Groot
Tijdens de nieuwjaarsreceptie maandagmiddag 3 januari heeft de organisator van de campusdichterverkiezing Ingrid Ramaan de campusdichter 2010, Nathan de Groot, nog in het zonnetje gezet omdat hij in het jaar van zijn aanstelling een eigen poëziebundel heeft uitgebracht: In Kannen en Kruiken. Nathans debuut kwam december 2009 uit en staat vol gedichten geïnspireerd op het Tilburgse campusleven.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=Kxy0PsID6Xc]

Oud-campusdichter Nathan de Groot (archiefbeeld)

Ingrid Ramaan: “Als beginnende dichters zoals Nathan al dichtbundels uitbrengen, dan mogen de verwachtingen voor wat Karel Soudijn als campusdichter gaat doen hooggespannen zijn.” Wie hem wil zien optreden, kan om te beginnen op 27 januari op Landelijke Gedichtendag terecht in Ruimte-X waar hij samen met Tilburgse en andere dichters zal staan. Ook is Soudijn nu al gevraagd voor de Boekenweekmanifestatie in De NWE Vorst in Tilburg  op zaterdag 19 maart.

Eervolle vermelding Robert Proost
Karel Soudijn zal officieel de vijfde campusdichter van de Tilburgse universiteit zijn. Maar de universiteit telt veel meer dan vijf dichters. Volgens de jury verdient één deelnemer aan de campusdichterverkiezing van 2011, Robert Proost, een eervolle vermelding. De derdejaars bachelorstudent Algemene Cultuurwetenschappen charmeerde de jury met zijn herkenbare studententhema’s en mooie gedachtensprongen.

Daarom is Robert Proost door Univers samen met Karel Soudijn voorgedragen voor een optreden tijdens de Tilburgse boekenweekmanifestatie op zaterdag 19 maart in De NWE Vorst, Boekawake.

Het eerste campusgedicht:

Twintig

tilburg university met westpoint

als baken in je leven

draai er maar omheen

je hebt een zee van tijd totdat

je jezelf meester bent geworden

ooit gehoord van erik erikson

de deense duitse amerikaanse geleerde

die de universiteit op één lijn zette

met een klooster en het leger

waarin jij tot jezelf kunt komen

omdat anderen de regels stellen

toen ik achttien was

was twintig de ideale leeftijd

en dat is altijd zo gebleven

twintig jaar voor zijn dood

zag ik erik erikson in de zaal zitten

in de pauze liep ik op hem toe en vroeg

bent u erik erikson

hij antwoordde:

nee

Karel Soudijn, campusdichter 2011

Meer over de campusdichter op de Universsite: http://univers.uvt.nl/opinie/columns/dichters/de-campusgedichten-van-nathan-de-groot/

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.