Rutte: kwaliteit hoger onderwijs onvoldoende

Premier Mark Rutte (VVD) is niet tevreden over de kwaliteit van het hoger onderwijs in Nederland. ”Het bevalt mij niet,” zo geeft hij aan in een filmpje op zijn eigen YouTube Kanaal.

Rutte had de burgers gevraagd om via Twitter brandende vragen in te sturen. Rutte: “Er zijn veel vragen binnengekomen over het onderwijs. Hoe ziet het onderwijs er over tien jaar uit? Gaat u bezuinigen op onderwijs? Kunt u überhaupt bezuinigen op onderwijs als dat zo belangrijk is voor de toekomst van Nederland?

Onderwijs is van heel groot belang, zo trapte Rutte een open deur in. “Het is echter ook belangrijk dat je de staatsschuld onder controle krijgt. Wij bezuinigen niet op onderwijs. We geven 30 miljard uit en kleine 1,5 miljard daarvan gaan we anders uitgeven. Bijvoorbeeld door te investeren in de kwaliteit van leraren. En zorgen dat de kennis die door wetenschappers vergaard wordt, ook naar de markt wordt gebracht. Zo kun je in de top 5 van de wereldwijde kenniseconomie komen.

De premier haalde hard uit naar de hogescholen en universiteiten in Nederland. “Laat ik heel duidelijk zijn. De kwaliteit van het hoger onderwijs is onvoldoende. Het bevalt mij niet. Het komt te weinig voor dat de beste hoogleraar college geeft aan eerstejaars. Er zijn te veel studenten die met 9 of 10 uur college klaar zijn aan het einde van de week. Jullie worden onvoldoende goed bediend als studenten in Nederland.”

Om de kwaliteit van de HBO-studies en Universitaire studies te verbeteren, wil Rutte dat studenten zelf extra investeren in hun toekomst. “De deal is beter hoger onderwijs. Maar om dat te bereiken moeten jullie zelf investeren in je toekomst. Ik bied een lening aan, die kan later inkomensafhankelijk worden terugbetaald.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.