Tilburk Joenieversietie

“West is the best”, zong reeds Jim Morisson op het debuutalbum van The Doors, in het nummer The End. Een toepasselijke titel, niet alleen omdat dit het laatste nummer van het album is. De meer onderlegde lezers van mijn blogs zullen immers weten dat het Westen symbool staat voor de dood, en dat de titel in de eerste plaats daar naar verwijst. Minder onderlegde lezers weten waarschijnlijk niet wie The Doors zijn, of liever waren. Zij zouden blootsvoets op bedevaart naar Père Lachaise moeten worden gestuurd, om daar een kaarsje te gaan opsteken bij het graf van de heer Morisson, die reeds jaren terug westwaarts is gegaan.

Toen het einde van 2010 in zicht kwam, besloten de Nederlandse Spoorwegen (NS), na jarenlang aandringen door de vroede vaderen van de Heilige Hallen van Kennis en Kunde (UvT), om de naam van station Tilburg West te veranderen in Tilburg Universiteit. Dit omdat van deze halte voornamelijk gebruik wordt gemaakt door studenten, zo luidde de toelichting bij de naamswijziging. Altijd fijn die verhelderende uitleg, anders had ik het echt niet begrepen. Het kleine kille stationnetje was nu eindelijk af van haar aura van final destination. De universiteit behoort immers een beginpunt te zijn en zeker geen eindpunt.

Wat waren wij, universiteitsbewoners, blij met deze naamswijziging! We vielen elkaar in de armen, sloegen elkaar op de schouders, gaven ons over aan heftige emoties; tranen van blijdschap hebben we gehuild. Er werden talrijke festiviteiten georganiseerd om onze vreugde tot uitdrukking te brengen. De koningin werd zelfs uitgenodigd om het nieuwe naambord van het station officieel te onthullen, maar zij was helaas verhinderd omdat zij op die dag al een afspraak met de kapper had staan. Ook haar zoon, kreunprins Willem-Salamander kon tot zijn spijt niet van de partij zijn omdat hij een nieuw vakantiehuis ging bezichtigen, ergens in Noord-Korea deze keer. En zijn vrouw (Maxima) moest op de kleintjes (minima) letten.

Desondanks is het een groot feest geworden. Waarbij oprechte dank uitging naar de NS (Nederlandse Spoorwegen) die kosten noch moeite hebben gespaard om aan het succes bij te dragen. Zij hebben stationsborden aangepast, dienstregelingen laten herdrukken en conducteurs op bijscholingscursus gestuurd. Wat dat allemaal niet heeft gekost, nota bene in tijden dat de NS (zie boven) toch al met enorme schadeposten te maken hebben gekregen ten gevolge van allerlei herfstige en winterse ongemakken, zoals vallende bladeren, eikels, kastanjes en kleinere diersoorten; regen, sneeuw, hagel, ijzel, vorst, motregen, mist, nevel, rijp, nog meer sneeuw, wind uit alle richtingen en zonneschijn.

En wat blijkt nu? Tijdens een van de vele kerstborrels, nieuwjaarsborrels, promotieborrels, afstudeerborrels of een van de gewone reguliere borrels – ik weet het niet meer precies –, maar toen heb ik horen fluisteren dat de naam van onze universiteit binnenkort officieel zal worden gewijzigd in Tilburg University (“Tilburk joenieversietie”). Dit omdat het hele universitaire onderwijs en verdere wetenschapsgebeuren op korte termijn volledig zal worden verengelst, voor zover dat nog niet is gebeurd. En natuurlijk ook omdat op die manier aansluiting wordt gevonden bij andere beroemde universiteiten zoals Oxford en Cambridge, waar al jarenlang Engels wordt gesproken.

Zouden de NS nu weer die borden gaan aanpassen? Next stop Tilburg University? Of gewoon die oude borden maar weer ophangen? Of de vroede vaderen? West is the best, tenslotte. The End? Ik weet het niet. Komende donderdag weer een nieuwjaarsborrel: benieuwd wat ik daar weer te horen krijg…

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.