Kommer en kwel

Een beetje laat maar toch: beste wensen, beste mensen. Voorspoed en geluk in het nieuwe jaar. U zult het nodig hebben, want de mens is een broos wezen en zijn levenslijn is breekbaar. Maar u hebt in elk geval een goed begin gemaakt door de feestdagen te overleven. Lekker gegeten natuurlijk, en veel gedronken. Mooie cadeaus gekregen en deze binnen 14 dagen weer geruilt tegen andere nutteloze voorwerpen. Bezoek gehad, op bezoek geweest, op de klok gekeken, naar Home Alone gekeken, naar de Santa Clause gekeken, naar kerstshows, nieuwjaarsshows, jaaroverzichten, terugblikken, vooruitblikken en andere blikken. En naar Gerard Joling. En zo werd het 2011.

Tussen alle gezelligheid door heb ik tentamens nagekeken, veel tentamens, heel veel tentamens. Rechtsgeschiedenis A deze keer, hoewel dat uit de antwoorden niet altijd af te leiden was. En opnieuw mocht ik mij verwonderen over het opmerkelijke historische inzicht van veel studenten, voor wie Karel de Grote en Karel de Vijfde een en dezelfde persoon was (een broer van Hugo de Groot bovendien, die in elke eeuw wel een keer in zijn boekenkist ging zitten, hetgeen door moderne psychiaters ongetwijfeld als een stil doodsverlangen zou worden uitgelegd). En in de kersttijd vond ik dat niet eens zo verkeert gedacht, want alle mensen zijn gelijk in de ogen van het kerstkind. Maar toen had ik al veel gedronken.

Zonder drank op vallen die tentamens echt niet na te kijken. In nuchtere toestand begrijp je al helemaal niet wat die studenten je in hun antwoordden proberen wijs te maken. Drank geeft hun gedachten perspectief. Hoe meer drank, hoe meer perspectief. Wel werd het mij al snel duidelijk dat de taalbeheersing van de gemiddelde student ver beneden pijl is. Die taalfouten! Om van te huiveren! Ook bedienen studenten zich in tentamens – schriftelijke zowel als mondelinge – zich steeds meer van spreektaal, kindertaal, taal die in zorginstellingen voor zwaar demente bejaarden wordt gebezigt, en in spelprogramma’s op RTL4.

Enige structuur in de antwoorden mag intussen door de docent zelf worden aangebracht. Het is immers eerst en vooral in zijn belang dat er mooie resultaten worden bereikt, anders moet hij straks weer hele stapels hertentamens gaan zitten nakijken. En zo worstelde ik mij verder door pagina’s vol stilistische hoogstandjes en grammaticale noviteiten. Nog een geluk dat veel handschriften nagenoeg onleesbaar waren. Taaljuweeltjes als “Zei deden boeke schrijven over het Romijnse recht” waren geen zeldzaamheid. Je moet er toch niet aan denken dat je later door zo iemand verdedigt word in een proces. Dan ben je bij voorbaat kansloos. Hoewel – grote kans dat de rechter een studiegenoot van die advocaat was. Dat zei vroeger samen rechte deden studeren in Tilburg.

Gelukkig zal het Engels binnen afzienbare tijd de nieuwe universiteitstaal in Tilburg gaan worden. Then you don’t have to irritate yourselve the whole time on all the mistakes in the Netherlands! Yes, pass me another bottle please.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.