Stemming beïnvloedt beoordeling

Onze stemming heeft grote invloed op de wijze waarop we de wereld om ons heen beoordelen, stelt UvT promovenda Yana Avramova. (FGW) Als we positief gestemd zijn, zien we mensen en zaken in hun context – maar als we verdriet zijn, doet alleen het object zelf er nog toe.

Onze stemming beïnvloedt het soort informatie dat ons bereikt. Informatieverwerking is dus altijd selectief, en gebaseerd op onze gemoedstoestand. Wat blijkt nu: stemming werkt als een spotlight, aldus Avramova. Een positieve stemming verbreedt het licht van de schijnwerper. Onze perceptie en aandacht verbreedt zich. Negatieve gevoelens zorgen voor een concentratie van de lichtbundel op een beperkt gebied: we gaan focussen op bepaalde zaken en laten de context buiten beschouwing.

Een voorbeeld: wie verdrietig is, let bij de beoordeling van een product niet op de prijzen en kwaliteit van alternatieve producten op de plank in de supermarkt. Wie een goede bui heeft, is minder geneigd de schuld bij mensen te leggen op wie hij kwaad is en kijkt meer naar omgevingsfactoren. Avramova’s onderzoek is het eerste dat de relatie tussen stemming en oordeel aan de hand van experimenteel onderzoek heeft onderbouwd.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.