‘Tilburg University moet zien te overleven’

Studenten zullen de veranderingen in het financieel beleid van het kabinet zeker gaan merken, zo zegt Hein van Oorschot, voorzitter van het college van bestuur. “De hele universiteit is de pineut, maar de student het meest.”

De zogenaamde langstudeermaatregel zal tussen de zes en acht miljoen euro kosten. Een bedrag dat voor de helft op de student verhaald zal worden. Tegelijkertijd zal er geen geld zijn om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. ‘Een treurige zaak,’ volgens Van Oorschot, aangezien het onderwijs eigenlijk flink verbeterd moet worden wil Tilburg University zich kunnen meten met de internationale top. Conclusie: de student zal meer moeten betalen voor minder collegekwaliteit.

“Tilburg University moet zien te overleven onder de regering-Rutte,” voorziet de collegevoorzitter zware tijden voor de universiteit. Als gevolg van het rijksbeleid wordt gevreesd voor een strop van 20 à 30 miljoen euro.

“De bezuinigingen op onderwijs zoals die nu door de regering tot beleid worden gemaakt, raken de universiteit in het hart”, meent Van Oorschot. Zeker is dat er verstrekkende maatregelen genomen moeten worden om Tilburg University de komende jaren gezond te houden.. De collegevoorzitter vindt het moeilijk nu al concrete uitspraken te doen over hoe die maatregelen eruit komen te zien. “Je kunt natuurlijk een simpel rekensommetje maken en zeggen: gemiddeld kost een medewerker een ton per jaar, dus met driehonderd ontslagen ben je eruit. Maar zo simpel ligt het natuurlijk niet.”

Financiële experts buigen zich momenteel intensief over het financiële vraagstuk. In de komende voorjaarsnota zal de universiteit bekend maken hoe de lasten worden verdeeld. Van Oorschot wijst erop dat de dreigende strop van in het slechtste geval bijna 30 miljoen niet automatisch betekent dat er voor eenzelfde bedrag bezuinigd moet worden. Minstens tien miljoen hiervan bestaat uit nieuw beleid dat ter discussie staat.

Van Oorschot: “Met de voorgenomen nieuwbouw voor de Faculteit Sociale Wetenschappen zijn vele miljoenen gemoeid. Als je ervoor kiest deze plannen in de ijskast te zetten, stel je veel mensen teleur, maar het betekent ook dat je minder hoeft te snijden in bijvoorbeeld het personeelsbestand of onderwijsintensivering.”

Van Oorschot is daarom voorzichtig met het woord ‘bezuinigen’. Het beeld dat de strop wegbezuinigd moet worden, is volgens de collegevoorzitter incorrect. Door voorgenomen projecten, zoals de nieuwbouw, niet uit te voeren kan de begroting immers flink naar beneden worden bijgesteld. Uiteraard heeft dit gevolgen voor de kwaliteit van de universiteit in de komende jaren.

Deze zal haar ambities moeten temperen: grote sprongen vooruit zullen niet gemaakt kunnen worden. Doorgroeien in onderzoek is niet mogelijk, stelt Van Oorschot. Tegelijkertijd wil hij ervoor waken dat er op onderzoeks- en onderwijsgebied teveel wordt beknibbeld: “Dan gooi je het kind met het badwater weg. Ik wil ervoor waken dat het ons dadelijk vele jaren kost om weer op het oude niveau te komen.” (Bart Smout)

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.