Zijlstra: ‘Maatregelen zijn ingrijpend’

Het kabinet mag dan tot 2015 flink gaan bezuinigen, dat betekent niet dat de ambitie om de kwaliteit van het hoger onderwijs te verbeteren van de baan is. Dit schrijft staatssecretaris Halbe Zijlstra (Onderwijs) aan de Tweede Kamer. Zijlstra erkent tevens dat de maatregelen ingrijpend zijn.

“Het kabinet staat voor de opgave om de overheidsfinanciën weer op orde te brengen. Niet als doel op zich, maar om de economie en samenleving nu en in de toekomst houdbaar te laten zijn. Tegelijkertijd wil het kabinet een forse impuls geven aan de kwaliteit van het hoger onderwijs. Om de middelen voor de kwaliteitsimpuls vrij te maken, moeten er ook ombuigingen plaatsvinden. Daarnaast wordt ook van de student wordt een hogere bijdrage gevraagd, als investering in zijn eigen toekomst.”

Voor de kwaliteitsimpuls is een bedrag beschikbaar van 50 miljoen euro in 2012, oplopend tot 230 miljoen euro in 2015 en tot 300 miljoen euro structureel. Daarnaast vinden in deze jaren bezuinigingen plaats. Tot 2015 is er sprake van een netto terugloop van de rijksmiddelen. Vanaf 2015 zouden bezuinigingen en investeringen in het hoger onderwijs vrijwel met elkaar in evenwicht moeten zijn.

Zijlstra reageert in zijn brief op vragen van D66. In een andere brief, in antwoord op vragen van PvdA, erkent Zijlstra dat de voorgestelde bezuinigingen vergaand zijn. “Ik onderken dat de maatregelen inderdaad ingrijpend zijn, maar stel ook vast dat deze nodig zijn. Het kabinet staat voor de opgave om de overheidsfinanciën weer op orde te brengen. Niet als doel op zich, maar om de economie en samenleving nu en in de toekomst houdbaar te laten zijn.”

Zijlstra wil niet antwoorden op vragen van Univers over alle ophef rondom de bezuinigingen, noch wil hij de plannen toelichten. Een woordvoerder laat weten dat de staatssecretaris niet met de afzonderlijke universiteitsbladen communiceert.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.