‘Minder landelijke issues in lokale politiek’

Lokale politiek moet minder afhankelijk worden van landelijke onderwerpen. Dat concluderen hoogleraren Marcel Boogers en Julien van Ostaijen in een rapport over stemgedrag bij lokale verkiezingen.

Het onderzoek, dat door de onderzoekers bij de Tilburgse school voor Politiek en Bestuur werd uitgevoerd, onderzocht de vraag waarom mensen op bepaalde partijen stemmen. Boogers: “Het blijkt dat landelijke thema’s domineren, en het nauwelijks gaat over vraagstukken die in de gemeente spelen. Zo zag je dat bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen PvdA en CDA verloren. Dat had niets met lokale politiek te maken, maar kwam door de landelijke trend.”

De media berichtten vandaag dat de onderzoekers pleiten voor een verbod van landelijke partijen in lokale politiek, maar volgens Boogers ligt het iets subtieler. “Het is een van de aanbevelingen die we doen. Maar wat je ook zou kunnen doen is lokale politici meer de ruimte geven om zich te profileren.”

In het onderzoek, dat werd uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, werd gekeken naar de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen in bijvoorbeeld Almere, Den Haag en Tilburg. Er werd gesproken met mensen die bewust niet gingen stemmen en met griffiers en raadsleden.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.