Npuntnul gaat verder waar Scryption stopt

Met het nieuwe rondtrekkende museum Npuntnul krijgt het onlangs gesloten Scryption een moderne opvolger. Het museum gaat op projectbasis werken.

Het doek is nu echt gevallen voor het Tilburgse museum Scryption. De deuren gingen op 10 januari definitief dicht toen de gemeente de jaarlijkse subsidiekraan van twee ton dichtdraaide. Scryption, dat jaarlijks zo’n 20.000 bezoekers trok, richtte zich al 22 jaar op de geschiedenis van het schrift, schrijven, en de toepassingen daarvan op kantoor.

De reden voor de subsidiestop bleek achteraf nogal wrang. In een raadsvergadering op 18 januari, waarin het besluit nog maar eens werd geëvalueerd, moest cultuurwethouder Marjo Frenk toegeven: “De bezuiniging op het Scryption van twee ton per jaar was besloten zonder beleid. Er moest bezuinigd worden volgens het coalitieakkoord en daar was niks aan te doen.” Volgens Jolande Otten, directrice van Scryption, is deze verklaring, hoe vervelend ook, wel rustgevend. “We hebben ons wel afgevraagd: waarom nou wij? Waarom op dit initiatief bezuinigen? Nu blijkt dat er dus helemaal geen redenen voor waren.”

Men houdt het hoofd koel bij Scryption. Hoewel het museum zelf onder de zoden ligt, betekent dit niet het einde, aldus bestuurslid en UvT-hoofddocent Hans van Driel. “We zijn een doorstart aan het maken met een nieuwe stichting, Npuntnul genaamd. Het wordt een soort museumnomade, die zich naar verschillende plekken verplaatst naar aanleiding van de inhoud.” Npuntnul gaat op projectbasis tentoonstellingen, media-installaties en onderwijsprojecten ontwikkelen. Die projecten worden uitgevoerd door studenten. De ‘jonge’ inslag is ook in de missie van de stichting te vinden: in plaats van het schrift zal de nadruk bij Npuntnul liggen op social media.

Er staan al een paar projecten op stapel, waarvan er een is gericht op Marshall McLuhan, een grondlegger van de moderne mediastudies. Voor de tentoonstelling, die in oktober in Amsterdam van start gaat, worden verschillende media-installaties ontworpen. Otten: “Je wordt bijvoorbeeld uitgenodigd je naam in te vullen bij een computer. Die zoekt vervolgens op internet naar alles wat op basis van jouw naam te vinden is. Vervolgens kun je in een spiegel kijken: je ziet jezelf als silhouet met daarbinnen alle tags die over je gevonden zijn. Zo laat de installatie zien hoe het digitale beeld dat anderen van je hebben sterk vertekend kan zijn.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.