‘Toegankelijkheid onderwijs is probleem’

Het Nederlandse hoger onderwijs kenmerkt zich de laatst jaren door de middelmaat, aldus Studiemarathon Comité studenten. Dat heeft twee redenen.

Het comité haalt in het twopaper, dat samen met adviesbureau CBE is opgesteld, hard uit naar de massaliteit van universiteiten. Indien Nederland daadwerkelijk bij de top5 van kennislanden wil gaan horen, zal gekozen moeten worden voor topopleidingen met topdocenten en topstudenten, aldus de auteurs.

“Vanuit helikopterperspectief bieden de instellingen en opleidingen te weinig differentiatie in kwaliteit. Een tweede kenmerk is de vlakke toegankelijkheid van universiteiten. Deze drempelloosheid zorgt voor “de grootste kopzorgen voor universiteiten die de massale aanloop en vrije inloop met lede ogen aan moeten zien. ”

“Opleidingen moeten de draaideurstudenten accepteren die zonder enige motivatie aan alweer een volgende opleiding beginnen. Drempelloosheid leidt niet tot snellere studiedoorstroom. Willen wij internationaal niet achterop raken,dan moeten we niet langer relatieloze toegankelijkheid zien als ultieme maatstaf van kwaliteit. ”

De oplossing ligt volgens de auteurs bij een grote omslag. “We lopen acht miljard euro achter en iedere dag komen we verder af van een Nederland dat de concurrentie aankan,” aldus Pim Pollen, managing partner van CBE.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.