Eijlander: voor dubbeltje op 1ste rang

Tilburg University heeft er bewust voor gekozen studenten alleen collegevrij te geven en de tentamens wel door te laten gaan.  ‘Het uitstellen van tentamens leek ons niet verantwoord, juist vanuit het belang van de studenten. Het zou studenten in de problemen kunnen brengen met hun studieplanning en voortgang’, zo schrijft rector magnificus Philip Eijlander op zijn weblog.

Eijlander reageert op een klacht van enkele studenten, die vinden dat studenten met (her)tentamens al bij voorbaat zijn uitgesloten van de kans om op het Malieveld hun stem te laten horen. Eerder bezetten Amsterdamse studenten hun universiteit, om zo tentamenvrij af te dwingen.

Eijlander gaat ook verder in op de bezuinigingsplannen. ‘Er is ook echt wel iets om tegen te ageren en voor te strijden. Het gaat om een enorme bezuiniging die  duizenden banen kost binnen de universiteiten. Die docenten en onderzoekers zijn juist hard nodig om de ambities, die ook het kabinet volgens het regeerakkoord koestert, waar te maken.  Er ligt immers een opgave om het onderwijs te intensiveren om zo de studierendementen te verbeteren met behoud van de kwaliteit. En wat te denken van de ambitie om Nederland in de top 5 te krijgen van kenniseconomieën? Dat gaat niet vanzelf! Toponderwijs en onderzoek zijn daarvoor de beste investering. Dit kabinet wil blijkbaar voor een dubbeltje op de eerste rang zitten waar het gaat om het hoger onderwijs en onderzoek. Dat gaat niet.  Ik hoop en verwacht dat de studenten en de hoogleraren ieder op hun eigen wijze, strijdbaar en waardig, laten zien dat er veel op het spel staat voor de toekomst van Nederland.’

Vijf bussen met studenten gaan vandaag vanaf Tilburg naar Den Haag om daar tegen de kabinetsplannen te protesteren.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.