Zijlstra zet bezuinigingen door

Meer dan twintigduizend studenten hebben vandaag op het Malieveld geprotesteerd tegen de bezuinigingen van het kabinet.  Veel lijken ze niet te hebben bereikt. In een toespraak tot de studenten gaf staatssecretaris Zijlstra aan zich niets van de protesten aan te trekken en de bezuinigingen onverminderd door te zetten.

“Dank voor de aanwezigheid op mijn verjaarsdagsfeest en op de 100e dag van het kabinet Rutte,” zo sprak Zijlstra de studenten cynisch toe. Bij zijn toespraak werd hij regelmatig onderbroken door joelende studenten.

De studentenorganisaties laten het niet bij het negatieve besluit van Zijlstra  zitten. Guy Hendricks (ISO): “Wij blijven ons inzetten voor investeringen en voor beter onderwijs.”

Sander Breur (LSVb): “Ik ben de studenten echt dankbaar voor hun komst.  Ik hoop dat ze zich, mocht dat nodig blijken, de komende maanden blijven verzetten tegen het afbraakbeleid van de regering.”

Het protest van vandaag was het grootste studentenprotest sinds de jaren tachtig.  De rustig verlopen studentenbetoging op het Malieveld, kende een onrustig einde. Een groep van ongeveer vierhonderd studenten trok naar de Haagse binnenstad, richting Binnenhof dat was afgesloten uit angst voor rellen. Ook bij het station sloeg de sfeer om en werd met eieren gegooid, aldus de politie Haaglanden op twitter. De ME moest optreden met paarden om de orde te herstellen.

Volgens de Haagse burgemeester van Aartsen  zouden de studenten zijn opgestookt door radicalen, die met pamfletten opriepen naar het centrum te gaan.  Het extreemlinkse netwerk Anti Fascistische Aktie (AFA) wordt genoemd als bron van de pamfletten.

Later op Universonline een sfeerverslag van de protesten en een fotoreportage.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.