‘Onderwijs verneuken doe je zo!’

Op de terugweg in de bus van Den Haag naar Tilburg is het stil. Veel studenten slapen of staren gewoon wat uit het raampje. Een radioverslaggever kwettert op de achtergrond. De studentendemonstratie gaat de boeken in als de grootste sinds de jaren ’80.

Een ooggetuigenverslag.

Ondanks de lichte regen hangt er een opgelaten en vrolijke stemming op het Malieveld. Niet in de laatste plaats vanwege de muziekoptredens. “Het is leuk om zoiets een keer mee te maken”, zegt Aimee Burggraaff (21), studente psychologie. “De sfeer is goed en de plaatjes van dj Jordi tussendoor zijn een mooie aanvulling hierop.”

Wanneer de studenten van zich laten horen, besef je pas hoe groot de opkomst is. “Onderwijs verneuken doe je zo!”, klinkt er massaal. Sander Breur, voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb), roept “Wij eisen goed onderwijs! Er moet worden geïnvesteerd in de kenniseconomie en dus in de studenten!”

Spandoeken dragen teksten als ‘Krijg de investering’ en ‘Op-rutte’. De SP is goed vertegenwoordigd en in de protestmars loopt Emile Roemer (SP) voorop. Roemer wordt tenslotte nog het podium opgeroepen terwijl hij eerder geen tijd had gekregen voor een statement.

Toch lijken de ‘statements’ bij veel partijen uit te draaien op een verkiezingspraatje. En ook GroenLinks, die dacht een slimme zet te doen door de jonge Jesse Klaver naar Den Haag te sturen, wordt daarvan door het CDA beschuldigd. Klaver reageert laconiek: “Je kan mijn praatjes wel goedkope politiek noemen, maar jouw onderwijs is verdomd duur.”

Afsluiter Halbe Zijlstra (CDA), staatssecretaris van Hoger Onderwijs, bedankt de studenten voor hun aanwezigheid op zijn ‘verjaardagsfeestje’. Hij lijkt zelf echter niet bepaald welkom. Zijn opkomst op het podium gaat vergezeld met veel gejoel en rondvliegende eieren en tomaten. De teleurstelling is dan ook groot als hij binnen een paar minuten alweer weg is. “Echt stom. Juist datgene waar het om draait, is dan zo kort”, mompelt een student.

Voor de busreis vanaf Tilburg University hebben zich bijna vierhonderd studenten ingeschreven. “Een goede opkomst”, zegt Max van den Brink, vicevoorzitter van Fractie Front. Ook Jacco Weijers, vicevoorzitter van Fractie SAM is tevreden met het resultaat. “Er was een goede sfeer en de organisatie was prima. Een actie om trots op te zijn.”

[imagebrowser id=10]

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.