Eigen kinderopvang universiteit in juni

Tilburg University krijgt een eigen kinderopvang met plaats voor 28 kinderen. Daarmee zou een einde moeten komen aan de ellende met lange wachtlijsten, waar met name internationale medewerkers langdurig hinder van hadden. De totale organisatie van de opvang die in juni wordt geopend, is uitbesteed aan Surplus Kinderopvang.

De opvang komt in het pand op de hoek van de Academielaan en de Professor Cobbenhagelaan, waar eerder de faculteit Theologie was gevestigd. Het pand is eigendom van de universiteit, Surplus Kinderopvang huurt de ruimte.

De verbouwing van het pand is net gestart. Het kinderdagverblijf is tweetalig en heeft voorlopig plek voor twee gemengde groepen van 12 tot 14 kinderen. Uitbreiding naar vier groepen is mogelijk, indien daar voldoende animo voor is. De voertaal is Nederlands, waarbij Engelstalige ouders in het Engels worden aangesproken en delen van het programma (ook voor de Nederlandse kinderen) in het Engels worden aangeboden. Een groep wordt begeleid door twee pedagogisch medewerkers. In de praktijk betekent dit dat één medewerker Nederlands spreekt en de andere medewerker Engels.

Volgens Floor Boumans, beleidsadviseur bij de afdeling human resources, is voor Surplus Kinderopvang gekozen, omdat het pedagogische beleid van deze kinderopvang, het beste aansluit bij de wensen van de universiteit, onder meer wat betreft de tweetaligheid. “Surplus is in Tilburg nieuw, maar heeft al diverse kinderdagverblijven in West-Brabant (onder meer Steenbergen, Etten-Leur en Rijsbergen).”

Bij het kinderdagverblijf bij de universiteit kunnen naast medewerkers ook studenten terecht met kinderen van 0 tot 4 jaar.  Daarnaast is er plek voor de kroost van personeel van TIASNimbas, IVA, IVO, KCS-BV, en de Stichting CenterData.

Boumans: “Externen mogen ook gebruik maken van de kinderopvang, maar personeel van de universiteit heeft voorrang. De kinderopvang komt voort uit een behoefteonderzoek in het najaar van 2009.De wachtlijsten in Tilburg zijn bij de kinderopvang behoorlijk lang. Het loopt op tot 11 maanden. Dat betekent dat je je meteen in moet schrijven als je zwanger bent en dan krijg je vaak nog geen opvang op je voorkeursdagen. Voor internationale medewerkers is het nog lastiger. Die krijgen een contract dat vaak al na een paar maanden ingaat, ze verhuizen en moeten dan nog een jaar wachten op opvang.”

Ouders kunnen hun kinderen vanaf heden inschrijven. De prijs per uur is 6,36 euro, met een minimale afnametijd van elf uur per week. De opvang is dagelijks geopend van half acht tot half zeven. Zodra het pand verbouwd is, volgt een open dag.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.