De deskundige

Na veel brieven te hebben geschreven, vaak te hebben opgebeld, lang te hebben gezeurd, gebedeld en gedreigd, is het dan eindelijk toch gebeurd. Ik woon op stand, moet u weten. Niet in een straat, of aan een weg of pad, maar in een heuse laan. En aan de achterzijde van mijn woonstede bevindt zich, zoals dat behoort als je op stand woont, een vaart. Dus geen sloot, of een stroompje, of een of ander onnozel watertje, maar een echte vaart. Nu wil het gebeuren dat die vaart elk jaar weer geleidelijk aan volgroeit met riet. Dat is hinderlijk omdat ik dan niet meer kan uitkijken over mijn vaart, en omdat ik dan niet meer kan zien wat de overburen aan het doen zijn. Mijn buurman, die naast mij woont, heeft hetzelfde probleem. Die is ook niet blij met al dat riet, zeker niet omdat zijn huis merkwaardigerwijs toch al in waarde is gedaald sinds ik naast hem ben komen wonen. De buurman heet trouwens Van Riet, ook al zo toevallig.

Maar goed, het gaat niet om Van Riet, maar om het riet van Van Riet, en bovenal om mijn riet. Dat dus mijn riet helemaal niet is en dat dan ook eindelijk is verwijderd door een medewerker van de Afdeling Vaart- en Slootbegroeiing van het Waterschap Dommel en Rijn, of Maas en Waal, of Eufraat en Tigris – ik ben het even kwijt. Enkele rietplanten hadden overigens nazaten gekregen op het laagste terras van mijn tuin, dicht bij de slootkant, maar deze planten konden niet worden verwijderd door de medewerker van de Afdeling Vaart- en Slootbegroeiing omdat ze niet in de vaart stonden en dus ook niet in zijn functieomschrijving. Daarvoor moest ik iemand bellen van de Afdeling Planten Drooggebied van de gemeente. Of ik kon ze zelf verwijderen natuurlijk, na eerst de algemene voorwaarden van mijn ziektekostenverzekering te hebben geraadpleegd. Maar de rietplanten die in de vaart stonden zou hij voor zijn rekening nemen, daar hoefde ik mij verder geen zorgen over te maken, daarvoor zou hij één keer per jaar langskomen.

Eén keer per jaar? Dat is toch veel te weinig? Dat riet groeit als een bezetene, dat heeft verder toch niets anders te doen. Jawel, zei de medewerker van de Afdeling Vaart- en Slootbegroeiing, dat is wel zo, maar u kunt de rietgroei intussen ook zelf bestrijden. Met een heggenschaar namelijk. Jawel, dat kan wel zo zijn, maar hoe kom ik dan bij de planten die een flink eindje in het water staan? Kan ik dan niet beter gif gebruiken of zo? Nee, ik mocht geen gif gebruiken, want dat was slecht voor de vissen en eenden en ratten en mensen. Nee hoor, gewoon met de heggenschaar – dan moest ik aan beide handvatten bezemstelen bevestigen. Met tape. Terwijl ik mij afvroeg wat ik nog meer met een bezemsteel kon doen in relatie tot deze rietdeskundige, maakte de man mij duidelijk hoe ik dan moest knippen. Kijk zo, zei hij, terwijl hij met beide armen knipgebaren maakte en daarbij wat door zijn knieën zakte en voorover boog. En nog een beetje verder voorover boog.

De verleiding was te groot.

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.