Parlement moet informatierechten opeisen

Guido Enthoven promoveerde gisteren aan Tilburg University met zijn onderzoek naar de gebrekkige informatiestroom tussen regering en parlement. ‘Hoe vertellen we het de Kamer’, was de grote vraag.

Een antwoord op die vraag vinden was een hele klus, aldus Enthoven. De onderzoeker analyseerde vijfentwintig jaar aan parlementaire enquêtes, en is vijf jaar bezig geweest om tot zijn uiteindelijke onderzoeksrapport te komen. De conclusie: regering en parlement kampen met grote communicatieproblemen.

De ‘Oekaze Kok’-regeling is hier een tekenend voorbeeld van. Deze maatregel geeft aan dat ambtenaren niet met Kamerleden mogen praten. Overigens is deze regeling in het najaar van 2010 opgeheven door premier Rutte.

Dat is in de lijn met de onderzoeksresultaten van Enthoven. “Er is heel veel kennis in de gangen van het parlement aanwezig. En er zijn heel veel professionals die beschikken over relevante kennis die ook voor Kamerleden interessant is.” Daar moet volgens Enthoven gebruik van worden gemaakt.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.