Collegegeld-garantie niet voor iedereen

De langstudeerdersboete geldt straks ook op de UvT, ondanks een ‘collegegeldgarantie’ op de site. Na een telefoontje van Univers paste de universiteit de tekst aan.

‘Het tarief dat studenten betalen voor hun opleiding(en) in 2010/11 wordt bij ononderbroken voortzetting gegarandeerd tot ten minste 2013 m.u.v. de indexering’, zo stond onder het kopje ‘collegegeld, tarieven’ op de site. Het kabinet wil echter dat vanaf volgend collegejaar studenten die meer dan een jaar uitlopen 3000 euro extra gaan betalen.

De UvT is allerminst van plan die wet te ontduiken, zo zegt Folkert Kootstra, hoofd van de afdeling Planning & Control. De belofte geldt alleen voor het instellingstarief, dat de universiteit zelf mag bepalen. De langstudeerdersboete geldt straks voor het – vaak lagere – wettelijk collegegeld  voor reguliere studenten, dat het Rijk vaststelt. Maar zo stond het niet op de site.

“Als u het zo leest… Misschien dat er inderdaad misverstanden zouden kunnen ontstaan”, erkent Kootstra. Na het telefoontje van Univers werd de site aangepast. De garantie spreekt alleen nog van ‘instellingstarief’. De langstudeerdersopslag is nog niet in de tekst verwerkt, staat er bovendien in rode letters.

Wie de universiteit aan zijn oude belofte wil houden, heeft pech. Aan de tekst op de website kunnen geen rechten worden ontleend. “Het was niet zo netjes van de universiteit om het zo te verwoorden”, oordeelt Rosanna van Wekken van de Rechtswinkel Tilburg. “Maar ze disclaimen heel duidelijk.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.