Jaloezie sturend bij koopgedrag

Bij hun aankoopgedrag worden consumenten sterk beïnvloed door gevoelens van jaloezie. Indien een vriend bijvoorbeeld een nieuwe iphone heeft, willen ze er zelf ook een. Dit terwijl ze die aankoop eerst uitstelden vanwege de prijs. Er zijn echter twee soorten jaloezie, zo stellen de UvT-wetenschappers Niels van de Ven, Marcel Zeelenberg en Rik Pieters. Goedaardige en boosaardige jaloezie.

Van de Ven deed een onderzoek met iPhones en Blackberry’s. Hij vertelde een groep proefpersonen dat een student zijn iPhone had verdiend door heel hard te werken. Degenen die deze student bewonderden en graag ook zo wilden zijn als hij, gaven aan dat ze ook een iPhone wilden hebben. Ze waren zelfs bereid daar tot zo’n 100 euro extra voor te betalen. Benijding werkt dus motiverend.

In een andere studie zagen proefpersonen een student, die een iPhone bezat terwijl hij dat helemaal niet verdiend zou hebben. Uit dat onderzoek bleek dat de proefpersonen afgunstig waren. Wie ook graag een smartphone wilde bezitten, zei dat hij meer geld over zou hebben voor een concurrerend product, de Blackberry dus. Van de Ven: “Vanuit de gedachte dat die toch net iets mooier en beter zou zijn en dat ze dus over de iPhonebezitter heen zouden gaan. Boosaardige jaloezie verleidt mensen tot het neerhalen van een ander.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.