Geen verplichte colleges op UvT
Er komen geen verplichte colleges voor studenten van Tilburg University. Het missen van een college zal dus niet leiden tot uitsluiting van tentamens. Deze harde toezegging deed rector magnificus Philip Eijlander aan de diverse bezorgde fracties in de Universiteitsraad.
Wel streeft de universiteit naar andere vormen van onderwijsintensivering. Zo zullen studenten meer papers, tussentoetsen en presentaties moeten maken en veranderen de colleges soms van vorm.
De universiteitsraad verliep moeizaam, er werd diverse malen geschorst zodat de fracties extra konden overleggen.
Nu de BSA-norm per september 2011 verhoogd is naar 42 studiepunten, heeft het college van bestuur 2,3 miljoen euro ter beschikking gesteld voor onderwijsintensivering. Het meeste geld zal worden ingezet voor projecten in het eerste bachelorjaar. Het bedrag komt in twee delen beschikbaar. Het geldbedrag dat een faculteit krijgt, is afhankelijk van de omvang. FEB krijgt het meeste, gevolgd door FSW, FRW en FGW.
De plannen voor onderwijsintensivering leiden al langer tot ophef onder de studenten. Zo had het faculteitsbestuur rechten (FRW) het plan opgevat om in het eerste jaar na 3 weken een toets af te nemen. Op basis van de resultaten, zouden studenten gesplitst worden in twee groepen. Een groep studenten die intensief onderwijs kregen en studenten die extensief onderwijs kregen in grotere werkgroepen. Na protest tegen deze tweedeling door de universiteitsraad en de studentenfracties in de faculteitsraad, ging het plan van tafel. Een nieuw voorstel is er echter nog niet.
Het faculteitsbestuur bij FEB vindt dat studenten niet genoeg tijd aan de studie besteden, zo blijkt uit de stukken. 20-25 uur is te weinig, de prioriteit ligt niet altijd bij de studie, maar bij andere zaken zoals bijbaantjes. “Bachelorstudenten doen erg lang over studie. 25 tot 30 procent van de studenten met een positief BSA, studeert binnen 3 jaar af, ongeveer 50 procent is na vier jaar klaar en 75 tot 80 procent na vijf jaar.” In de nieuwe opzet gaan docenten nadrukkelijker als opleidingsteam functioneren en komen er actievere werkvormen bij de werkcolleges. De universiteit ziet graag dat van de studenten met een positief BSA straks zeventig procent na vier jaar de collegebanken verlaat en negentig procent na vijf jaar.
Ook had FEB het plan voor verplichte colleges. Wie niet kwam opdagen, kon uitgesloten worden van tentamens. “Te schools, gebaseerd op traditionele onderwijsopvattingen en niet op vernieuwende onderwijsmethoden”, zo oordeelde de Universiteitsraad hard, waarna Eijlander de belofte deed dat het plan van de baan was. “Deze universiteit kiest niet voor de route van verplichtingen. Ik heb het er met de diverse faculteiten over gehad. Iedereen in deze instelling, van management-team tot vice-decanen is het daarmee eens. Uitsluiting van tentamens is een heilloze weg. Maar iedereen moet aan de bak. Er komen andere werkvormen, studenten zullen meer papers moeten maken. Het is geen vrijblijvend spel. De eisen worden hoog. Studenten zullen waarschijnlijk naar de colleges komen, om het vak te halen. [MW]