Over groene perspectieven & aspirientjes

duurzaamheid, wereldbol, groen

Over aspirientjes en groene lapmiddelen. Sprekers op de Conferentie voor een eerlijke economie en groene investeringen donderdag 3 februari geven hun visie over de noodzaak van een politieke en economische omslag om een échte duurzame en solidaire wereld te bereiken.

Stel nou dat je met je moeder naar de dokter gaat, omdat ze last heeft van haar longen. De dokter neemt je apart en vertelt je dat ze longkanker heeft, in een zwaar stadium . De oplossingen zullen te veel moeite en energie gaan kosten en de dokter raadt het daarom af . Hij vertelt het aan jou zodat je er rekening mee kunt houden, maar schrijft je moeder ondertussen aspirientjes voor om haar gerust te stellen. Dit is een metafoor van hoe er tegenwoordig wordt omgegaan met duurzaamheid, volgens Leida Rijnhout, coordinatrice van Vlaams Overleg Duurzame Ontwikkeling (VODO). “Mensen weten dat het niet goed gaat met de aarde, maar in plaats van dat ze met een oplossing komen schrijven ze aspirientjes voor.”

De vierde conferentie over een eerlijke economie en groene investeringen in Tilburg werd donderdag 3 februari gehouden op de universiteit. Ondanks het moeilijke onderwerp is er een ontspannen sfeer. De presentatrice van de sprekers grapt tegen spreker Leida Rijnhout: “Wat fijn om te zien dat u uw kleding ook in een duurzame winkel koopt, ik heb die trui namelijk ook!” Buiten alle grappen om werden er ook harde problemen geanalyseerd.

De mythes
Leida Rijnhout werkt bij een organisatie die duurzame gemeenschappen ondersteunt en legt in haar presentatie uit dat we tegenwoordig met verschillende mythes leven. De mythe van technologie bijvoorbeeld. “Technologie laat ons denken dat we veel problemen kunnen oplossen. In werkelijkheid zorgen technologische ontwikkelingen eigenlijk alleen maar voor meer tijd om verder te gaan met vervuilen”, zegt Rijnhout.

Milieuorganisaties en politieke partijen houden zich bezig met kortetermijn- oplossingen. “Ze subsidiëren milieuvriendelijke auto’s en spaarlampen, maar daarmee wordt het echte probleem niet opgelost”, is haar analyse. Elke auto blijft vervuilen en elke spaarlamp kost energie. We moeten onze levensstijl veranderen en niet alleen de productie duurzamer maken. Het probleem is niet wereldwijd, maar komt vooral voor bij de rijkste landen. Dit is best apart, omdat de rijke landen juist meer geld overhouden voor andere oplossingen.

Consuminderen

Ook leven we in de mythe dat het ‘vergroenen’ van producten de oplossing is. Door duurzame producten te kopen, help je mee aan een betere wereld. Sommige producten zoals palmolie kunnen niet duurzamer, dus we moeten ook echt consuminderen. “Daarbij komt nog dat zelfs duurzame producten niet altijd even duurzaam zijn, zoals het eucalyptushout dat toch gewoon een FSC-merk kreeg”, beargumenteert Rijnhout.

Oplossing
Echte oplossingen werden er door de sprekers op de conferentie niet genoemd. Een OV-kaart van de zaak in plaats van een auto van de zaak, is alvast een klein begin. Vooral de laagste fair trade norm voor consumenten moet bijgesteld worden volgens het publiek: “Het is anno 2011 toch nog raar dat wij kunnen kiezen tussen wel of geen slaafvrije chocolade?” Vakbonden, hulporganisaties en de politiek moeten voor een duurzame verandering zorgen, is het algemene commentaar. “Dit moeten ze niet doen door te wijzen naar wat moet veranderen, maar vooral door te laten zien waarmee ze zelf een bijdrage kunnen leveren”, is het slotoordeel wat naar voren komt na een debat. [Tessa Glijn/GeR]

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.