Eijlander: ‘Aantal keuzevakken moeten we verminderen’

Eijlander: ‘Aantal keuzevakken moeten we verminderen’

Het beperken van het aantal keuzevakken, het samenvoegen van eerstejaars opleidingen bij de bachelor rechten en het laten vallen van masters waar te weinig studenten op afkomen. Op die manier kan de UvT haar profiel verscherpen, zo zegt rector magnificus Philip Eijlander in een interview met Univers.

Eijlander reageert op de aanbevelingen van de commissie Veerman, die zich op verzoek van het vorige kabinet over de toekomst van het hoger onderwijs boog. Veerman heeft het in een duimendik rapport over specialisatie, samenwerking met andere universiteiten, selectie aan de poort, het gelijktrekken van HBO en WO-titulatuur, meer aandacht voor onderwijs en een ander financieringsysteem. Het kabinet nam in een eerste standpunt de meeste punten over.

Bij het nieuwe financieringssysteem zouden universiteiten niet langer geld moeten krijgen op basis van aantal studenten. Eijlander is het daarmee eens. “Geld op basis van aantallen, geeft een verkeerde prikkel. Er wordt echter niet gezegd hoe het nieuwe financieringsstelsel eruit moet zien. Er zal geoordeeld worden op basis van kwaliteit. Maar ik vind niet dat je universiteiten op de cijfers van de studenten af moet rekenen. Je krijgt dan Inholland taferelen, waarbij docenten het cijfer van studenten omhoog drukken, zodat het geld binnen komt. Ik denk dat je moet kijken waar je studenten na hun opleiding terecht komen. Een student die hier een bachelor liberal arts volgt en daarna naar een topuniversiteit in het buitenland kan, is een goede student. Daar word je immers niet zomaar toegelaten.”

Ook pleit Veerman voor een scherper profiel bij universiteiten en hogescholen. Eijlander: “We zijn al een gespecialiseerde universiteit. Maar we kunnen ons profiel mogelijk nog verder aanscherpen door bachelors samen te voegen. Bij de bachelor rechten kun je misschien na het gemeenschappelijke eerste jaar opleidingen in elkaar schuiven. Die discussie wil ik best voeren. Zijn aparte opleidingen voor fiscaal recht, internationaal/europees recht, recht en management, rechtsgeleerdheid en bestuurskunde niet teveel van het goede. Maar daar zeg ik wel meteen bij dat je ook naar het keuzegedrag van studenten moet kijken. Die kiezen misschien speciaal voor een opleiding internationaal recht. Bij de masters moeten we goed naar de instroom kijken. Als blijkt dat er te weinig studenten op een studie af komen, moet je je conclusie trekken en stoppen. Dat hebben we pas gedaan bij de master Milieurecht, daar studeerden 15 studenten per jaar af.”

“Ook bij de keuzevakken is nog veel te winnen. Dat aantal moet verminderen. We geven nu ontzettend veel vakken voor hele kleine groepjes studenten. Het hoeft niet massaal te worden, maar wel geconcentreerder. Het afschaffen van keuzevakken zal tot protesten van studenten leiden, die hebben graag ruime keuze. Maar ze kunnen ook belang hebben bij een duidelijk profiel in hun opleiding, dat is weer bepalend voor de kwaliteit.”

Het gehele interview met Eijlander lees je in het komende nummer van Univers.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.