Europees betalingsverkeer moet beter

Uit de financiële crisis blijkt wel dat de gevolgen van de financiële infrastructuur enorm kunnen zijn. De Europese risico’s daarvoor moeten nog veel verder worden teruggedrongen, aldus hoogleraar Ron Berndsen in zijn inaugurele rede op 25 februari.

De kersverse hoogleraar Financiële infrastructuur en systeemrisico stelt voor om het betalings- en effectenverkeer tussen banken in de eurozone vergaand te harmoniseren om te zorgen dat de ‘financiële infrastructuur’ van de euro sterker wordt.

Toen Lehman Brotherseind 2008 ten onder ging in de Verenigde Staten was de kans op een ‘domino-effect’, waarbij andere banken ook gaan omvallen, niet ondenkbaar. De internationale financiële infrastructuur bleek toen in staat om de schok op te vangen, maar dat betekent niet dat we achterover kunnen leunen, betoogt Berndsen.

Hoe kan het dan beter? Via overnames en fusies zou het aantal verschillende betalingsverkeersystemen kunnen worden teruggedrongen, denkt de hoogleraar. Daarnaast kunnen de kosten van transacties worden verlaagd, door meer transacties over hetzelfde platform te leiden.

Om dat te realiseren moeten er nog wel een paar stappen genomen worden, zoals een internationale standaardisatie van de systemen, en het wegnemen van grensoverschrijdende juridische belemmeringen. Met zijn onderzoek en onderwijs op het gebied van financiële infrastructuur en systeemrisico hoopt Berndsen de komende jaren een bijdrage te leveren aan die stappen.

Vrijdag 25 februari, 16.15 uur, Aula Cobbenhagen-gebouw

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.