Overkoepelende studentenraad Tilburg op komst
Tilburg krijgt een overkoepelende studentenraad die fungeert als officieel adviesorgaan van de gemeente Tilburg. De raadsleden mogen meepraten over thema’s als huisvesting, dienstverlening, de activering van het studentenleven en de ontwikkeling van Tilburg als studentenstad.
De statuten van de nieuwe studentenraad worden vanmiddag ondertekend door raadsvoorzitter Bas Bross en wethouder studentenzaken Marieke Moorman.
In de studentenraad zitten studentenvertegenwoordigers van vijf partijen. Avans, Fontys, TiGeAk (overlegorgaan voor alle studieverenigingen verbonden aan de UvT), SOTS (Stichting Overleg Tilburgse Studentenverenigingen) en studentenfractie SAM.
De komst van de studentenraad werd al aangekondigd in de Nota Tilburg Studentenstad uit 2010. In deze nota staan ook andere plannen, zoals de organisatie van een groot sportevenement voor studenten en een TIK-week die zich meer in de binnenstad afspeelt.
Een van de zichtbare elementen van Tilburg Studentenstad worden vlaggen, die bij diverse dispuutshuizen en studentenhuizen komen te hangen. De vlag bestaat uit het nieuwe logo van Tilburg Studentenstad, een tekening of het logo van het dispuut/studentenhuis en een wimpel met de tekst Tilburg Studentenstad.
Minimaal twee keer per jaar zal de wethouder aanschuiven bij een overleg met de raad, daarnaast is er regelmatig overleg met ambtenaren. Bross : “We gaan ons onder meer bezig houden met studentenhuisvesting, de openingstijden van winkels en kroegen, de inrichting van de binnenstad, het openbaar vervoer en het organiseren van een groot sportevenement. Als het aan ons ligt praten we mee over zaken als het Duvelhok en de inrichting van het Piusplein. Waarschijnlijk mogen we ook meepraten over de invulling van de Spoorzone. Verder willen veel studenten dat de supermarkten op zondag open zijn. Het is nog even aftasten in hoeverre we over zulke zaken iets kunnen zeggen.”
Het eerste sportevenement staat gepland voor 2012. Bross denkt aan beachsport op het Koningsplein of het Piusplein of een triatlon door de stad. “Belangrijk is dat we de burgers laten zien dat Tilburg een echte studentenstad is. Dan moet je zo’n evenement niet op een veld achteraf houden. Ander speerpunt is het verbeteren van het openbaar vervoer richting Stappegoor.”
Met de komst van de studentenraad, wil de gemeente het contact dat de diverse studieverenigingen en studentenverenigingen met de ambtenaren hebben, structureren. Bross: “Bij de gemeente komt dagelijks wel een telefoontje binnen over de vergunning van evenementen en andere problemen. Het is de bedoeling dat de individuele verenigingen straks bij de studentenraad aankloppen, zodat wij deze problemen kunnen bundelen richting gemeente.”
De studenten zitten normaliter slechts een collegejaar in het bestuur van een vereniging. Om te zorgen voor continuïteit blijft Bross ook volgend jaar aan als onafhankelijk technisch voorzitter. Om ook studentenfractie Front een kans te geven mee te praten, zullen de twee fracties om en om een jaar zitting nemen in de Studentenraad.
De gemeente subsidieert de studentenraad niet, wel zal er ad hoc geld uitgetrokken worden voor de verschillende programma’s, zoals het sportevenement.