Vrouwenemancipatie behoeft ‘economisch geweld’
Emancipatie van de vrouw vergt ‘economisch geweld’. Dat stelt Jan Bouwens, hoogleraar accounting, in het Financieele Dagblad.
Bouwens stelt dat nieuw economisch onderzoek aantoont dat het onderscheid dat we maken tussen man en vrouw zijn oorsprong vindt in de landbouw. Voor ethische groepen waar de ploeg lang buiten bereik bleef – zoals in Scandinavië, had de vrouw een plaats op het land gelijkwaardig aan die van de man. Dat verschil in positie is nog steeds merkbaar: in de eerstgenoemde gebieden is de deelname van vrouwen in het arbeidsproces en de politiek lager. Ze zijn ook minder vaak ondernemer.
Als we vrouwen echt willen emanciperen, zo betoogt Bouwens, is er maar één oplossing: economisch geweld. De man zou bijvoorbeeld geen toegang tot werk moeten krijgen tenzij de vrouw ook werkt. Onhaalbaar, geeft de hoogleraar toe – maar wel de beste manier om de man ertoe te bewegen het belang van vrouwenparticipatie in te zien. ‘Alleen als zijn toegang tot welvaart afhangt van vrouwelijke deelname aan het arbeidsproces, zal hij zijn gedrag en denken aanpassen.’